Urinarna inkontinencija lečenje - laser u ginekologiji

Urinarna inkontinencija

o-uslugama

Urinarna inkontinencija

Većina žena se nekada životu sreće sa problemom urinarne inkontinencije (nevoljno oticanje urina) pri kašljanju, kijanju, podizanju teškog tereta… Kod nekih se ti problemi dešavaju samo neporedno posle porođaja ili tokom trudnoće, a kod nekih se javljaju sa godinama.

Uzrok urinarne inkontinencije

Razlog javljanja nevoljnog mokrenja leži u poremećaju mehanizma koji sprečava nekontrolisano oticanje mokraće, kod koga je neophodno da sve strukture male karlice međusobno održavaju normalne odnose. Bešika, mokraćna cev i prednji zid vagine su međusobno veoma bliske i kada vagina postane manje elastična, što može da se dogodi iz mnogo razloga – genetske predispozicije, povrede tokom trudnoće i porođaja ili starenja, odnosi se menjaju – bešika se spušta kroz prednji zid vagine i menja se odnos sa mokraćnom cevi koja ne može više da pri svakom naporu zadrži nevoljno oticanje mokraće.

Kada dolazi do urinarne inkontinencije?

Do nevoljnog oticanja urina pri naporu obično prvi put dolazi tokom trudnoće, a što više trudnoća ima, to problem postaje teži. Vrlo često nestane neko vreme posle porođaja, ali se počne ponovo javljati kada dođe do urinarne intervencije ili kako odmiču godine. Prvo se javlja samo povremeno, kod većih napora, a potom se javlja sve češće, pa i svakodnevno i pri manjim naporima – pri trčanju, skakanju, kašljanju, kijanju.

Žene se ovog problema stide, nose stalno dnevne uloške, ne osećaju se dobro kada napuštaju kuću jer nikad nisu sigurne šta će se desiti, ne mogu da vežbaju. Sem nevoljnog oticanja mokraće pri naporu postoje i drugi tipovi – urgentna inkontinencija i meštoviti tip.

Lečenje nevoljnog oticanja urina

Laserska terapija je najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina. Intervencija se ne preporučuje kod teških spadova i prolapsa materice i drugih tipova urinarne inkontinencije.

Ova vrsta intervencije se radi i zbog prevencije problema urinarne inkontinencije, a njena prednost je što je neinvazivna, potpuno bezbolna,  traje svega oko dvadesetak minuta, nema neželjenih posledica, kao ni perioda oporavka – neposredno posle intervencije se ide kući, bez ikakvih tegoba.

Kako deluje laser?

Laser deluje tako što se njegovim toplotnim i svetlosnim efektom bezbolno deluje na tkivo zidova vagine, tačnije na kolagen vezivnog tkiva, čime dolazi do stvaranja novog kolagena tokom vremena, uz dodatno remodelovanje i novog i starog. Rezultat ovog dejstva je zatezanje i podizanje prednjeg zida vagine, stvaranje podrške uretri i bešici, zatezanje zidova vagine i smanjenje njenog prečnika.

Kako se radi intervencija laserom?

Intervencija je vrlo jednostavna – u vaginu se stavi posebni spekulum, i u njega se stavlja laserski nastavak. Tokom sledećih dvadesetak minuta se, slanjem svetlosno toplotnih pulseva, deluje na vezivno tkivo vagine. Prvo se sa nekoliko prelaza deluje na prednji zid vagine, a potom na kompletnu širinu vagine.

Za ovu intervenciju je neophodno da je izvodi sertifikovani ginekolog, koji će, pre nego što je uradi detaljno razgovarati sa pacijentkinjom i doneti odluku koji je model za nju najbolji.

Najveća prednost laserske terapije je što nema sečenja tkiva, pa samim tim ni šivenja i ožiljaka, ne zahteva pripremu niti lekove.

Koliko je uspešan laser?

Klinička ispitivanja pokazala su vrlo visoku uspešnost – oko 90% kaže da imaju veoma značajno poboljšanje tri meseca nakon intervencije, a čak 70% pacijenata nema više nikakve tegobe.

Kako će se se regeneracija tkiva odvijati je vrlo individualno – nekad efekti mogu da budu trenutni, a nekada je potrebno vreme. Rezultati su najbolji kod mlađih žena kod kojih tegobe nisu dugotrajne i nije došlo do velikih pomeranja samih organa, ali i kod većine starijih žena, kod kojih je manja mogućnost stvaranja kolagena, dolazi do poboljšanja simptoma, što ispunjava osnovni cilj – veliko povećanje kvaliteta života bez stalnog stida i osećaja vlage.

Oporavak

Neposredno posle intervencije žena se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uz poštovanje lekarskih saveta koje dobije – da se tokom sledeće dve nedelje nemaju odnosi, te da se izbegava dizanje težeg tereta, jer se na taj način obezbeđuje stvaranje novog kolagena i njegovo remodelovanje. Nakon intervencije savetuje se i dalje jačanje mišića poda karlice Kegelovim vežbama, jer se na taj način povećava efikasnost.

Koliko puta se radi tretman?

Intervencija se može raditi dva ili tri puta, u razmaku od mesec dana, u zavisnosti od uspeha prve intervencije.

Uvek se lečenje počinje neinvazivnim metodima, pa se prelazi na manje invazivne, da bi se, ako ništa ne uspe, došlo do hirurške terapije.

Prvi saveti su uvek da se rade vežbe karličnog dna, pokuša sa smanjenjem kilograma jer se tako smanjuje opterećenje karličnog dna, da se prestane sa pušenjem da bi se smanjio kašalj, izbegavaju se vežbe sa opterećenjem, reši problem zatvora, te smanji unos alkohola i kofeinskih napitaka, jer oni imaju diuretički efekat. Ukoliko ove mere ne dovedu do zadovoljavajućih rezultata, što je vrlo često, jer zahtevaju veliku posvećenost i upornost žene, prelazi se na druge metode – električnu stimulaciju mišića vagine, postavljanje pesara i konusa u vaginu, te primenu određenih lekova, kako lokalno tako i oralno. Problem sa ovim metodima je što imaju ograničeni efekat i nisu prihvatljive za sve žene.

U cilju pokušaja vraćanja vagine u stanje kakvo je bilo pre porođaja, savetuje da se rade vežbe za mišiće karličnog dna – Kegelove vežbe. One za cilj imaju ne samo da pomognu da se vrati osećaj čvršće vagine, nego i da se smanji nevoljno oticanje urina koje nije retko neposredno posle porođaja, a i poboljša zadovoljstvo oba partnera tokom intimnih odnosa. Vežbe se mogu raditi uvek – dok gledate televiziju, peglate, stojite u redu… one su prvi korak  vraćanje „starog stanja“.

Kegelove vežbe

Rade se tako što se stegne čmar i polako povlači vagina ka gore, koliko god je to moguće. U toj poziciji se zadrži dok se ne izbroji do deset, pa se mišići polako opuste. Vežba se ponovi desetak puta, četiri do šest puta na dan.

Hirurške metode su uvek više ili manje invazivne, ali je pre bilo kakvog hirurškog pristupa, potrebno iscrpeti sve neinvazivne metode koje nam stoje na raspolaganju.

Cenu Laserske terapije urinarne inkontinencije možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam