Hronični prostatitis – terapija

doctor

Hronični prostatitis – terapija

Hronični prostatitis je urološko stanje koje karakteriše zapaljenje i bol u prostati. Ovo stanje može da utiče na kvalitet života muškarca jer dugo traje, simptomi se vraćaju a dijagnoza se ne može uvek jednostavno postaviti. Javlja se u svim životnim dobima, a simptomi mogu da variraju od blagih i povremenih do jakog bola, problema sa mokrenjem i seksualne disfunkcije, najčešće problema sa postizanjem i održavanjem erekcije – erektilne disfunkcije.

Hronična upala prostate – simptomi

Kod akutnog prostatisa javlja se visoka temperatura, bolno i otežano mokrenje – sve do zastoja mokrenja, nekad i krv u urinu. 

Simptomi hroničnog prostatitisa su:

 • bol I neprijatnost u donjem delu trbuha I u karlici, donjem delu leđa ili rektumu
 • često mokrenje ili stalni nagon na mokrenje
 • bolno mokrenje, uz otežano započinjanje i zaustavljanje mlaza urina
 • problem sa seksualnim odnosima – seksualna disfunkcija (erektilna disfunkcija ili bolna ejakulacija)
 • krv u spermi
 • umor
 • malaksalost
 • depresija
 • smanjen kvalitet života.
Hronična upala prostate kod mladih

Hronična upala prostate je vrlo česta kod mladih muškaraca u dvadesetim I tridesetim godinama života, bilo da se radi o zapaljenju ili infekciji prostate. To je najčešći urinarni problem kod mušaraca mlađih od 50 godina, a treći najčešći kod muškaraca posle 50 godina. 

Uzroci hroničnog prostatitisa

Tačan uzrok hroničnog prostatisa se ne može tačno utvrditi, ali se vezuje za bakterijsku infekciju, zapaljenja i napetost mišića u podu karlice. Može se podeliti u četiri kategorije:

 1. hronični bakterijski prostatitis: uzrokuje ga ponavljanje bakterijskih infekcija u prostati
 2. sindrom hroničnog bola u karlici (chronic pelvic pain syndrome  – CPPS): nisu nađene bakterije niti infektivni uzročnici, ali postoji stalni bol i neprijatnost u karlici
 3. inflamatorni hronični prostatitis: postoji zapaljenje, ali se ne nalaze bakterije
 4. asimptomatski inflamatorni prostatitis: postoji inflamacija, ali nema simptoma.
Kako se postavlja dijagnoza hroničnog prostatitisa?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i urološkog pregleda sa transrektalnim pregledom prostate, laboratorijskih analiza i ultrazvučnog pregleda. Biopsija prostate nije obavezna, ali se nekada radi zbog sumnje na karcinom zbog povišenog PSA, te se dobije nalaz koji ukazuje na prostatitis.

Hronični prostatitis i PSA

Hronični prostatitis može dovesti do skoka vrednosti PSA u serumu. Lečenje hroničnog prostatitisa sa povišenim vrednostima PSA antibioticima i anti-inflamatornim lekovima može smanjiti vrednosti povišenog PSA na normalne vrednosti.

Hronični prostatitis – terapija

Lečenje hroničnog prostatitisa je prema antibiogramu na osnovu uzorka iscetka prostate, lekove za smanjenje upale uz podizanje imuniteta, a moguće je uvesti i određene biljne preparate. 

Transuretralna resekcija prostate (TURP) je jedan od mogućih pristupa u lečenju hronične upale prostate. Nakon ove intervencije poboljšanje je kod dve trećine pacijenata, ali je moguće da simptomi perzistiraju i nakon operacije prostate TURP. 

Jedna od mogućnosti lečenja hronične upale prostate je i terapija magnetnom stolicom IntimaWave

Šta je IntimaWave magnetna stolica?

IntimaWave magnetna stolica je neinvazivni metod koji koristi magnetne talase koji prodiru kroz odeću i tkiva, stimulišu tkivo prostate smanjujući inflamaciju I poboljšavajući cirkulaciju, ubrzavajući prirodne procese izlečenja. Dobrobiti terapije magnetnom stolicom u terapiji hroničnog prostatitisa su:

– smanjenje bola 

– poboljšanje mokrenja 

– poboljšanje seksualne funkcije.

Terapija je potpuno neinvazivna i sigurna, smanjuje potrebu za lekovima, i nema neželjenih efekata

Radi se tako što se sedi obučen u magnetnoj stolici oko pola sata i oseća se blago dejstvo magnetnih impulsa – sam pacijent određuje do kog nivoa jačine se ide. 

Savetuje se 10-12 terapija – na svaki drugi dan ili dva puta nedeljno, a posle se ponavljaju po potrebi.

Cenu terapije hroničnog prostatitisa možete pronaći u našem Cenovniku.

Pišite nam