Ranica na grliću materice

Ranica na grliću – uklanjanje

o-uslugama

Ranica na grliću materice - uklanjanje

Promene na grliću materice koje se zajedničkim imenom nazivaju eritoroplakije – crvene promene, u zavisnosti od uzroka nastanka mogu biti različitog porekla i najčešće se javljaju kao posledica infekcija – u slučaju erozija, odnosno porođaja ili neke intervencije, u slučaju ektropije.

Mogu se uočiti tokom ginekološkog pregleda, uglavnom nemaju nikakve simptome sem ponekad oskudnog krvarenja nakon odnosa ili pojačanog sekreta.

U cilju odgovarajuće dijagnostike, potrebno je uraditi bris vaginalnog sekreta i grlića, Papanikolau briskolposkopiju (pregled grlića posebnim mikroskopom).

Na osnovu rezultata ovih pregleda odlučuje se da li postoji potreba za daljom dijagnostikom – biopsijom ili LLETZ LOOP intervencijom.

Biopsijom se uzima deo tkiva sa nekoliko mesta na grliću, a LLETZ LOOP-om se skida tanak sloj cele površine grlića, što je istovremeno i dijagnostički i terapijski metod – s jedne strane materijal pregleda patohistolog a sa druge se uklanja tkivo sa problemom. Intervencija je efikasna, kratkotrajna, gotovo bezbolna, ima nisku stopu komplikacija i vodi brzom oporavku.

Pišite nam