Kegelove vežbe

Šta su Kegelove vežbe? Kada i zašto se rade? Kako se i koliko često rade da bi imale efekta?

Kegelove vežbe su vežbe mišića karličnog dna koje jačaju karlično dno i pomažu u smanjivanju rizika da se pojavi nevoljno oticanje urina i drugih problema, poput spada bešike i materice, posebno u slučajevima kada postoji rizik za to.

Cilj ovih vežbi je da ojačaju mišiće karličnog dna koji predstavljaju potporu materici, bešici i crevima. Ovi mišići i normalno vremenom i procesom starenja slabe, a posebno se rizik od njihovog slabljenja povećava tokom trudnoće, porođaja i povećanja telesne mase.

Kada se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe se mogu raditi bilo kada, a posebno se savetuju tokom trudnoće i posle trudnoće. Nikad nije prerano početi sa ovim vežbama, čak treba krenuti sa njima mnogo pre nego što se problemi pojave. Posebno je važno raditi ih ako već problemi postoje – ako dodje do manjeg nevoljnog oticanja urina dok kašljete, kijate, smejete se, trčite ili skačete ili kada se napregnete da podignete neki teži predmet.

Kod težih slučajeva inkontinencije ili kod onih koji imaju drugi tip nevoljnog oticanja mokraće, kao i kod onih kod kojih je već došlo do većeg spada bešike ili materice, ove vežbe ne mogu mnogo pomoći, ali ih treba raditi da bi se ojačavali mišići u pripremi za druge terapije.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Na početku, dok učite kako da pravilno radite vežbe, morate prvo naučiti da prepoznate mišiće koje treba da vežbate. To ćete najlakše uraditi ako pokušate da zaustavite oticanje mokraće tokom akta mokrenja. Ako to uspete, našli ste prave mišiće.

Sledeći korak je da naučite pravilno da vežbate – ispraznite bešiku, lezite na ledja, zategnite mišiće karličnog dna, držite ih zategnutim dok izbrojite do pet, i onda ih opustite. Ponovite pet puta. Kada to uspete, pokušajte da ih držite stegnutim dok izbrojite do deset, pa se odmorite deset sekundi, pa zategnite ponovo. Fokusirajte se samo na mišiće karličnog dna – nemojte stezati stomačne mišiće, mišiće zadnjice ili butine i dok radite vežbe, dišite pravilno – nemojte zadržavati dah.

Koliko često raditi Kegelove vežbe?

Za početak, radite vežbe bar tri puta dnevno po deset puta, a kad naučite kako da ih pravilno radite, možete ih raditi kad god radite nešto drugo – peglate, gledate televiziju, čitate. U cilju boljeg efekta, u situacijama kada je potebno zategnuti zidove vagine može se raditi lasersko zatezanje zidova vagine, a u slučajevima kada već postoji nevoljno oticanje urina pri naporu, savetuje se i laserska terapija nevoljnog oticanja urina.