Hemangiom

Šta je hemangiom? Kako se uklanja?

Hemangiom predstavlja benignu vaskularnu leziju koja može biti raznolikog izgleda, od ploča do čvorova. Najčešće su crvene, ljubičaste ili mrke boje.

Može nastati od rodjenja ili se javlja tokom prvih nekoliko nedelja života, a može se javiti i kasnije tokom života odrasle osobe u različitim kliničkim oblicima. Predstavlja skup krvnih sudova, a uzrok ove pojave nije poznat.

Može se javiti bilo gde na telu, ali se najčešće javlja na licu, poglavini, grudnom košu ili ledjima. U detinjstvu tokom prve godine života hemangiom može da raste i postaje deblji, izdiže se iznad kože. Posle izvesnog vremena prestaje da raste, i uglavnom se značajno smanji ili nestane do 10. godine, ostavljajući samo trag.

Da li hemangiom izaziva komplikacije?

Nekada može da dodje do krvarenja ili infekcije, a druge komplikacije zavise od mesta gde se nalazi hemangiom.

Terapija hemangioma

Terapija u detinjstvu obično nije potrebna, sem ako se hemangiom ne nalazi na mestu koje ugrožava disanje, vid, sluh ili neku drugu funkciju. Kod odraslih najčešće predstavlja estetski problem koji se uspešno uklanja hirurški, radiotalasima i/ili Nd:Yag laserom u zavisnosti od veličine, lokalizacije lezije.