Atopijski dermatitis (ekcem) na rukama

Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, predstavlja hronično inflamatorno stanje kože koje se često javlja na rukama. Ova kožna bolest ima multifaktorski uzrok, uključujući genetske predispozicije, imunološke reakcije, kao i uticaje okoline. Osobe sa atopijskim dermatitisom često imaju preosetljivu kožu koja reaguje na različite okidače, što dovodi do pojave crvenila, svraba, otoka i pukotina na koži ruku.

Uzroci nastanka ekcema

Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa leži u kombinaciji genetske predispozicije i faktora okoline. Osobe sa porodičnom istorijom atopijskih bolesti, poput astme ili alergija, imaju veću verovatnoću da razviju ekcem. Okidači uključuju alergene poput prašine, dlaka kućnih ljubimaca, polena, kao i izloženost određenim hemikalijama, deterdžentima ili neprijatnim vremenskim uslovima.

Kako izgleda atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis manifestuje se karakterističnim simptomima. Ruke postaju crvene, suve i grube, uz prisustvo sitnih plikova koji mogu pući i stvarati kraste. Intenzivan svrab često prati ove promene, što može dovesti do grebanja i oštećenja kože. U težim slučajevima, ova stanja mogu prouzrokovati bol i nelagodnost.

Lečenje ekcema – atopijskog dermatitisa

Lečenje atopijskog dermatitisa na rukama obuhvata niz pristupa. Prva linija odbrane uključuje hidrataciju kože kako bi se očuvala njena vlažnost.

Periodi kada se na koži javljaju pečati i svrab jesu periodi pogoršanja kada je neophodan pregled dermatologa radi prepisivanja kortikosteroidnih krema koji mogu biti od pomoći. Ogrebotine od češanja mogu biti ulazno mesto infekcije, te je nekada potrebna i antibiotska terapija. Uporedo se primenjuje ogovarajuća nega kao potpora terapiji, ali i tokom cele godine, da bi se smanjila mogućnost pogoršanja.

Cilj nege je smanjiti iritaciju kože. Preporučuje se kupanje mlakom vodom ne duže od 5 minuta, a koriste se uljane kupke ili sindeti – sredstva bez sapuna. Koža se maže losionom za negu dok je još vlažna.

Važno je izbegavati faktore koji pogoršavaju ekcem. To uključuje kontakt sa potencijalnim alergenima, nošenje rukavica tokom hladnog vremena, kao i izbegavanje agresivnih hemikalija i sapuna. Osobe sa atopijskim dermatitisom trebaju koristiti blage deterdžente i sapune namenjene osetljivoj koži kako bi izbegle dodatnu iritaciju.

Periodi pogoršanja atopijskog dermatitisa mogu varirati. U nekim slučajevima, faktori poput stresa, alergena ili promene vremena mogu izazvati pogoršanje simptoma. Redovan pregled kod dermatologa pomaže u praćenju stanja i prilagođavanju terapije prema individualnim potrebama pacijenta.