Q&A: Kondilomi u trudnoći

Pitanje:

Na redovnom ginekološkom pregledu mi je ustanovljeno da imam kondilome. Moj problem je što se nalazim u 4. mesecu trudnoće. Jako sam zabrinuta jer nisam sigurna šta je u tom slučaju najbolje da učinim. Da li da se upustim u odstranjivanje kondiloma ili da sačekam sa tim nakon porođaja? Mogu li se javiti neke neželjene posledice po plod?

Odgovor:

Kondilomi su rezultat virusne infekcije humanim papiloma virusom i prenose se polnim putem. Postoji više tipova HPV virusa koji ih izazivaju.

Kondilomi su vrlo uporni i treba ih uklanjati dok god se ponovo javljaju, jer se brzo šire i nekada mogu da se nađu i u vagini, pa i da se prošire ka zadnjici. Otklanaju se na više načina, a najčešće laserom i radiotalasima. Ukoliko ih je mali broj, mogu se raditi uz lokalnu anesteziju ili čak samo uz hlađenje, kod većeg broja obično se uklanjanje radi u kratkotrajnoj anesteziji.

Kondilomatozni izraštaji se mogu otklanjati i u toku trudnoće, obično do 32 ili 34 nedelje, da bi mesta sa kojih su ukonjena zarasla pre porođaja. Ukoliko se promene vide rano u trudnoći, mogu se odmah odstraniti pa se ponovo odstraniti ukoliko se kasnije ponovo jave. Nakon odstranjivanja nema kontraindikacija za vaginalni porođaj.