Botoks pre tridesete – da ili ne?

Pre nego što damo tačan odgovor, važno je pitati:

Da li znate šta je to botoks i kako deluje?

Botulinum toksin, poznatiji kao botoks, je prečišćeni protein koji se dobija iz bakterije Clostridium botulinum kroz niz postupaka koji se sprovode u kontrolisanim uslovima u laboratoriji. Iako se o botoksu najčešće priča kao o estetskoj proceduri, on se dugi niz godina koristio u neurologiji za lečenje određenih oboljenja, a tek kasnije je postao popularan u estetici.

Mišići gornje trećine lica su aktivni pri izražavanju emocija – kada smo ljuti, vidimo mišić između obrva, kada smo iznenađeni, primećujemo mišić na čelu, a kada se smejemo, onda je najvidljiviji mišić oko očiju. Mišići se kontrahuju zbog čitavog niza metaboličkih procesa, a uprošćeno – zato što se kroz nervna vlakna sprovodi signal do mišića da se mišić zgrči. 

Zajedno za mišićima se pokreće i koža iznad njih, te na koži lica primećujemo i mimične bore – između obrva, na čelu i oko očiju, poznatije kao bore smejalice. Te bore su u početku vidljive samo kada pomeramo mišiće, a u mirnom stanju koža je glatka. Vremenom te bore postaju vidljive i u mirnom stanju, kada ne pokrećemo mišiće, jer koža gubi sposobnost da se vrati u prethodno stanje zbog fiziološkog procesa starenja. Kako koža stari, ona gubi sposobnost da stvara kolagen i elastin, koji su glavne stukturne komponente kože i daju joj čvrstinu i elastičnost. Osim toga, genetika i prekomerna izloženost suncu takođe doprinose nastanku mimičnih bora.

Kako botoks deluje na bore?

Botoks ima veoma specifičnu strukturu i vezuje se na tačno određeno mesto na nervnom vlaknu i sprečava da dođe do kontrakcije mišića ili ublažava kontrakciju mišića u velikoj meri. Kada nema kontrakcija, nema ni pomeranja kože iznad njih – i nema mimičnih bora.

Da li je botoks samo za starije žene?

Jedna od najvećih zabluda je da je tretman botoksom rezervisan za starije pacijente. Sasvim suprotno – botoks je tu da spreči da dodje do stvaranja bora, koje se mogu pojaviti već u dvadesetim godinama, čak i ranije.

Tretman botoksom u dvadesetim ili tridesetim godinama predstavlja proaktivan pristup u prevenciji nastajanja dubokih bora, pomaže da se održava zaglađena koža, prvenstveno na čelu, ali i odlaže druge estetske procedure.

Dakle, odgovor na pitanje da li izabrati botoks pre 30. godine je – da, ukoliko ima mimičnih bora. Pojava mimičnih bora je povezana i sa godinama, ali njihova pojava u najvećoj meri zavisi od toga koliko su vaši mišići aktivni. Zaista nema tačno određeni broj godina kada treba da uradite prvi tretman botoksom, jer botoks pruža najbolji efekat ukoliko se primeni na vreme – a to je kada primetite da postoje tanke i plitke bore između obrva, na čelu ili oko očiju. Tada blokadom mišića sprečavamo da se nabora i koža, te se bore veoma lako ispravljaju. Ne treba čekati da se pojave duboke bore, jer je u tom slučaju često potrebno duže vremena i više tretmana botoksom da se bore isprave.

Kako izgleda tretman aplikovanja botoksa?

Kada se razmatra tretman botoksom, potreban je personalizovan pristup. Mišići svakog od vas su drugačiji – kod nekog jači, kod nekog slabiji, a postoje i anatomske varijacije – zato je tretman individualan za svakog pacijenta. Prvo će lekar pogledati strukturu vašeg lica i stanje kože. a onda će ispitati vaše mišiće – prvo će vas zamoliti da se namrštite, iznenadite i potom nasmejete, kako bi mišići postali aktivni, a nabori vidljivi. Onda se određuju tačna mesta u koja će se aplikovati botoks u zavisnosti od toga kakvi su vaši mišići – i tek onda se pristupa tretmanu. Tretman nije bolan – koriste se veoma tanke igle, a može se osetiti blago peckanje pri injektovanju. Najbitnije od svega, jer mnogi nemaju vremena za oporavak posle tretmana – odmah se vraćate svakodnevnim aktivnostima!

Kada počinje efekat botoksa i koliko dugo traje?

Efekat botoksa nastupa postepeno, tokom nekoliko dana, mišić postaje relaksiran, koža izgleda zaglađeno, osveženo i podmlađeno. Efekat isto tako i prestaje, postepeno, nakon 4 do 6 meseci. Ono što često muči pacijente u vezi ovog tretmana je šta se dešava nakon što prestane efekat botoksa – koža i mišići se vraćaju u prvobitno stanje. Opet je moguće pokretati mišiće u potpunosti, a u slučaju da ne ponavljate tretman botoksom, izvesno je da će se tanke i plitke bore opet pojaviti zbog mimike.

Obavezno se konsultujte sa lekarom da saznate da li je vreme za vaš prvi tretman botoksom – nekada je dovoljno da za početak vežbate pred ogledalom da manje koristite mišiće, kako bi bore sporije nastajale. Nemojte čekati da bore postanu duboke, onda zaista treba da uradimo nekoliko tretmana i da budemo veoma strpljivi kako bismo uspeli da ih ispravimo. 

Dakle, nema veze da li imate 25 ili 55 godina, pogledajte se u ogledalo i obratite pažnju da li postoje linije između obrva, na čelu i oko očiju. Ako ih vidite, ne oklevajte i ne odlažite prvi tretman – uz pomoć botoksa, te linije mogu postati nevidljive i ne samo to – botoks je zaista tretman koji otvara pogled i čini da lice izgleda manje ljuto i manje tužno.