Hemijski ili laserski piling – šta odabrati?

Svi već dobro znamo da je za prevenciju fleka koje su posledica sunčevog zračenja najbitnija upotreba krema sa filterima koji pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka, uz izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom najtoplijeg dela dana. Ali šta da uradite ako ih već imate, a preparati za kućnu negu sa retinolom ili kiselinama ne daju značajne rezultate ni posle nekoliko meseci svakodnevne upotrebe? Rešenje je veoma jednostavno – uradite piling. 

Fleke od sunca su tamne mrlje koje se javljaju kao rezultat prekomernog izlaganja UV zracima, najčešće na licu. UV zraci stimulišu ćelije kože da stvaraju pigment, melanin, koji daje boju koži. Ako se prekomerno izlažete UV zracima, a posebno u mladosti, pigment se neravnomerno rasporedjuje u koži i nastaju fleke. One zaista mogu biti frustirajuće i negativno utiču na vaše samopouzdanje i zadovoljstvo odrazom u ogledalu. Srećom, postoji nekoliko metoda za njihovo uklanjanje, a najefikasnijim su se pokazali pilinzi, poput laserskog i hemijskog pilinga.

Šta je bitno da znate o pilinzima?

Pilinzi služe za uklanjanje površnog sloja kože, čime se postiže fantastični rezultati – ujednačen ten, tekstura kože je glatka, pore su sužene, a jednom rečju – lice posle pilinga blista. 

Od hemijskih pilinga, koji se rade kiselinama, najčešće se upotrebljava piling sa trihlorsirćetnom (TCA) kiselinom, koja deluje na veze između ćelija u koži, raskida ih i omogućava  novoj, mladoj koži da zauzme mesto stare. 

Laserski piling ima drugačije dejstvo. Er:YAG laser deluje na ćelije kože na veoma precizan i kontrolisan način. Ovaj tip lasera emituje specijalizovanu svetlost talasne dužine 2940 nm, koja se apsorbuje u vodi. Kada se laser primeni na kožu, svetlost se “upija” u vodi u ćelijama u koži, što dovodi do zagrevanja i isparavanja oštećenog površnog sloja, što se zove ablacija. Ablacijom se uklanjaju površne ćelije kože i podstiče se regeneracija i zamena stare kože novom i mladom.

Kako se rade pilinzi?

Pre pilinga, veoma je važno da je sva šminka uklonjena i koža dezinfikovana, a tek onda se pristupa radu. Kada se radi hemijski piling, kiselina se nanosi sterilnim, mekim štapićima na kožu u nekoliko slojeva. Kod lasera je malo drugačije – laserski zrak se usmeri ka površini kože, a sve vreme tokom rada oseti se hladan vazduh kako bi osećaj peckanja bio minimalan. Bez obzira da li radite laserski ili hemijski piling, veoma je bitno da se ravnomerno tretira koža, kako bi njen oporavak bio ujednačen, a postignut rezultat maksimalan.

Velika prednost i hemijskih i laserskih pilinga je u prilagođavanju jačine pilinga za svakog pacijenta ponaosob. Jako je bitan individualan pristup za svakog pacijenta jer se ne tretiraju sve fleke na isti način – i što je posebno važno, nijedna koža nije ista. Kada biramo koji piling radimo, u obzir uzimamo nekoliko faktora – poput tipa kože, osetljivosti, dubine i vrste fleka, ali i godina pacijenta, kako bismo se opredelili za najbolji tip pilinga. 

Ključna razlika između laserskog i hemijskog pilinga

Razlika između laserskog i hemijskog pilinga je u brzini oporavka kože – koža se nakon laserskog pilinga obično brže obnovi u poređenju sa hemijskom pilingom. Ovo je veoma važno za sve koji žele brze rezultate i minimalno vreme oporavka kako bi se što pre vratili svakodnevnim aktivnostima.

Kada raditi piling?

Pilinzi se rade na jesen, zimu i u rano proleće – koža je blago oštećena posle pilinga i potrebna joj je posebna nega i zaštita od UV zraka, kojih ima manje tokom hladnijih meseci u godini. 

Normalno je da koža posle hemijskog ili laserskog pilinga bude blago crvena i da osetite zatezanje – ali već za par sati crvenilo se smanjuje i osećaj zatezanja je manji. Intenzitet crvenila i peckanja zavisi od toga koja vrsta fleka se tretira i na kojoj dubini u koži se nalaze, kao i od tipa vaše kože – jer sve to utiče na jačinu pilinga koji će biti korišćen. 

Oporavak kože od pilinga

Koža počinje da se peruta najčešće dva dana nakon laserskog pilinga, a u slučaju da ste uradili hemijski piling, koža će se postepeno oljuštiti. Nakon pilinga, najbitnija je zaštita od sunčevih zraka, što postižete korišćenjem kreme za regeneraciju kože sa visokim zaštitnim faktorom. Krema se nanosi u tankom sloju, na celu površinu kože koja je tretirana, oko pola sata pre izlaska napolje i obavezno se obnavlja posle dva sata. Budite strpljivi u danima nakon tretmana i dajte vašoj koži dovoljno vremena da se obnovi, a za pet do sedam dana biće u potpunosti regenerisana – glatka, sjajna i najbitnije – bez fleka.

Ono što najviše zanima pacijente je kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima, a odgovor je – već sutra! Svakako da u danima nakon pilinga ne treba da planirate bitne događaje poput proslava jer se koža peruta i potrebna joj je posebna nega. Bitno je da znate da se osećaj peckanja i blago crvenilo kože javljaju odmah nakon tretmana, a već za nekoliko sati su značajno manje izraženi. 

Dakle, pravi odgovor na pitanje kako da uklonite fleke od sunca je veoma jednostavan – uradite piling. I laserski i hemijski pilinzi su sjajni kada je reč o uklanjanju fleka od sunca, a da biste odabrali pravi – obavezno se posavetujte sa vašim lekarom – koji god da odaberete, rezultat sigurno ne izostaje.