Da li se sve vrste ožiljaka mogu ukloniti?

Ožiljci su rezultat procesa zarastanja rana i mogu se pojaviti nakon povreda, operacija, opekotina ili drugih ozbiljnih oštećenja kože. Postoje različite vrste ožiljaka, a njihov izgled i karakteristike mogu zavisiti od različitih faktora, uključujući genetiku, dubinu rane, brzinu zarastanja i negu koju je rana dobila. Evo nekoliko vrsta ožiljaka i načina na koje se mogu tretirati:

  1. Hipertrofični ožiljci: Ovi ožiljci su izbočeni iznad nivoa kože i često su crveni ili tamniji od okolne kože. Mogu biti uzrokovani prekomernom proizvodnjom kolagena tokom procesa zarastanja. Hipertrofični ožiljci mogu se tretirati laserom. Deluje se direktno na ožiljak, kidaju se “veze” među neadekvatno nabujalim ožiljnim tkivom i ožiljak se vremenom stanjuje. Nakon tretmana je potrebno negovati kožu kremama preporučenim od strane lekara. Broj tretmana je individualan i zavisi od debljine ožiljka, kao i od reparatornih mehanizama kože.
  2. Atrofični ožiljci: Ovo su ožiljci koji se formiraju kada koža izgubi tkivo tokom procesa zarastanja, ostavljajući udubljenja na koži. Atrofični ožiljci često nastaju nakon akni ili drugih stanja koja uzrokuju gubitak potkožnog tkiva. Tretmani koji su se odlično pokazali uključuju lasersku terapiju.
  3. Keloidni ožiljci: Keloid je ožiljak koji raste izvan granica rane, čvrste je strukture, često svrbi, a može postojati i osećaj bola.. Ovi ožiljci mogu biti crveni, tamniji ili imati neujednačenu pigmentaciju. Laserski tretman se kod tretiranja keloidnih ožiljaka primenjuje izuzetno obazrivo – koliko može da pomogne, toliko može biti i okidač za dalje pogoršanje keloida. Oni najbolje reaguju na kortikosteroidnu terapiju – u regiju ožiljka mogu da se primenjuju injekcije. Ovako primenjenom terapijom zaobilazi se površni sloj kože i veće koncentracije leka prodiru dublje u tkivo. Injekcije se daju u razmaku od mesec dana, tokom višemesečnog perioda.

Zaključak je: Svi ožiljci mogu biti podvrgnuti terapiji ukoliko nema kontraindikacija, ali se ona razlikuje u zavisnosti od tipa ožiljaka.