Gljivice na noktima – Kako ih u potpunosti ukloniti?

Gljivična infekcija je jedna od najčešćih oboljenja noktiju koja predstavlja estetski, ali i zdravstveni problem, jer dugotrajna nelečena infekcija može dovesti do trajnog oštećenja nokatnih ploča. Gljivice se mogu nastaniti na prethodno povređenim nokatnim pločama ili na nokatnim pločama koje su već zahvaćene upalnim procesom (poput psorijaze noktiju). Takođe, nelečena gljivična infekcija stopala ili šaka može progredirati u gljivičnu infekciju noktiju.

Nakon pregleda dermatovenerologa, neophodna je obrada izmenjene nokatne ploče u pravcu dokazivanja uzročnika. Cilj primenjene terapije je rast potpuno zdrave nokatne ploče, a upornost i saradnja pacijenta i lekara tokom terapije je ključ izlečenja.

Lečenje je višemesečno jer nokatne ploče rastu sporo, oko 1cm u periodu od 3 meseca na šakama, a mnogo sporije na stopalima. Osim toga, gljivice su uporni mikroorganizmi i neophodan je individualan terapijski pristup za definitivno izlečenje.

Obzirom da primena sistemske antigljivične terapije može imati neželjena dejstva, lokalna terapija je najčešće terapija prvog izbora. Kod primene većine topikalnih preparata bitno je blago turpijanje nokatne ploče pre nanošenja lokalnog preparata da bi skinuli površni, masni sloj i omogućili bolje prodiranje leka.

Veliku ulogu u lečenju gljivičnih infekcija noktiju ima laserski tretman, po potrebi u kombinaciji sa lokalnim preparatima daje zavidne rezultate. Efikasnost lasera se zasniva na činjenici da laserski zrak prodire kroz celu debljinu nokatnih ploča i zagreva mikroorganizme, što prouzrokuje njihovo oštećenje i umiranje. Tokom tretmana, moguće je osetiti toplotu ili peckanje u tretiranoj regiji. Učestalost i broj potrebnih laserskih tretmana određuje dermatovenerolog.