Preventivne anti-age procedure: Neinvazivne a efikasne

Preventivne antiaging procedure obuhvataju sve procedure kojima je cilj usporavanje procesa starenja i njegovih znakova na koži lica, vrata, dekoltea, šaka… Proces starenja je neminovan i traje godinama, zahvata prvenstveno kosti, mišiće, masno tkivo, a zatim stari i koža, koja poprima izgled naboranosti i opuštenosti.

Sa procedurama protiv starenja se može početi već u trećoj deceniji života, kada se preporučuje laserski ili hemijski piling lica. Ovim tretmanima uklanja se površni sloj kože i ona dobija svež, blistav izgled.  Preporučuje se njihova primena u hladnijem periodu godine, od oktobra do maja.

Vremenom se mogu početi primenjivati mezoterapijski kokteli ili biorevitalizacija, koji se uglavnom sastoje od hijaluronske kiseline, peptida i antioksidanasa. Oni pružaju koži dubinsku hidrataciju i uklanjaju prve znakove starenja. Preporuka je uraditi tri mezoterapije u razmaku od 3 meseca ili jedan tretman biorevitalizacije u periodu 4 – 6 meseci. Njihova primena je dostupna tokom cele godine.

Pojavom prvih bora na čelu i u okoloočnom području može se uvesti botoks, koji dovodi do delimične paralize mišića koji prouzrokuju bore i postiže se prirodan, podmlađen izgled lica. Pun efekat se postiže dve nedelje nakon primene, a traje prosečno 3 – 6 meseci.

Vremenom, kako znakovi starenja postaju izraženiji, mogu se primenjivati procedure jačeg intenziteta, poput 4D laserskog liftinga i hijaluronskih filera. 4D je sveobuhvatna procedura, koriste se dva lasera, stimuliše se stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana putem dva pristupa – tretira se i sluzokoža usne duplje i koža lica. Moguće je tretirati i kožu vrata. Primena hijaluronskih filera služi za nadoknadu volumena u regiji usana i jagodica, konturisanje brade i vilice, kao i eliminisanje podočnjaka. Molekuli hijaluronske kiseline, koja je prisutna u koži, vezuju molekule vode i na taj način obezbeđuju prirodni volumen lica.

Odluka o primeni anti-age tretmana i njihovoj kombinaciji donosi se tokom konsultacije sa dermatovenerologom na osnovu trenutnog stanja kože i rezultata koji se žele postići.