Kako do čvrste kože i definisanih kontura lica?

Proces starenja je neizbežan, ali to ne znači da ne možemo izgledati i osećati se sjajno u svojoj koži. Nakon decenija proučavanja kože, naučnici i istraživači dermatologije imaju prilično dobro razumevanje kako i zašto proces starenja menja kožu. Gravitacija je veliki uzrok starenja kože. Mlađa koža je glatka, zategnuta i podignuta. Sa starenjem, gravitacija počinje da deluje i volumen se pomiče ka donjem delu lica. Gravitacija takođe doprinosi nastanku finih linija i bora. 

Sunčevo zračenje, zagađivači i drugi faktori okoline mogu uzrokovati ili ubrzati starenje kože dejstvom slobodnih radikala koji oštećuju kolagen i DNK. Kolagen i elastin su proteini koje pružaju potporu i elastičnost koži, a sa godinama, proizvodnja ovih proteina se smanjuje, što dovodi do gubitka tonusa i čvrstoće kože. Ovo je posebno izraženo u donjoj trećini lica, kada koža postaje manje elastična i sklona opuštanju. Takođe, vremenom dolazi i do gubitka potkožnog masnog tkiva, što može doprineti opuštanju obraza i donjeg dela lica

Spoljašnji faktori koji ubrzavaju starenje kože

Najznačajniji spoljašnji faktori koji ubrzavaju starenje kože su:

  • UV zračenje od sunčeve svetlosti, solarijuma i drugih izvora ultraljubičastog zračenja
  • oštećenje od zagađivača i slobodnih radikala koji razgrađuju ćelijsku DNK i kolagen
  • stres koji dovodi do povećanja lučenja kortizola
  • životni stil poput konzumiranja cigareta i prekomernog konzumiranja alkohola.
Prirodni procesi starenja kože

Prirodni proces starenja kože, iako spor, neminovan je i malo je teže boriti se protiv njega. Smanjenje proizvodnje kolagena i elastina događa se svakom od nas, već posle 25. godine života. 

Iako su bore i fine linije često povezane sa starenjem kože, one nisu jedini znaci upozorenja. Ostali znaci starenja kože uključuju neravnu teksturu kože, manje čvrstu, tanku i suvu kožu, opuštanje kože i manje vidljive konture

Tretmani za usporavanje starenja kože

Niz tretmana je dostupan koji čini da koža lica izgleda zdravo, odmorno, da bude čvrsta i elastična, zategnuta, a konture definisane. Za svakog od vas pravimo individualan plan kako bi se postigao maksimalan efekat podmlađivanja kože, na prirodan način.

Među minimalno invazivnim tretmanima, izdvajaju se laserski tretmani koji na potpuno prirodan način stimulišu stvaranje kolagena i elastina. Od mnogih dostupnih, izdvajamo:

  1. 4D laserski tretman – 4D kombinuje sinergiju dva laserska sistema, Er:YAG i Nd:YAG lasera, koji se radi tokom jeseni, zime i na proleće. U prvom koraku, neablativnim Er:YAG laserom zagrevamo sluznicu usne duplje – obraze i unutrašnju stranu usana. U drugom koraku, kratkim Nd:YAG impulsima kontrolisano pravimo mikropovrede u srednjem sloju, gde se nalaze kolagena vlakna. U trećem koraku, uz pomoć dugih Nd:YAG impulsa zagrevamo srednji sloj kože. Četvrti korak je piling lica – uklanjanje površnih slojeva kože na potpuno kontrolisan način. Povećanjem volumena tkiva laserom smanjuje se opuštenost srednje i donje trećine lica, a pilingom se ujednačava ten kože, uz vraćanje sjaja. Intenzitet blagog crvenila i perutanja posle tretmana zavisi od jačine pilinga – u slučaju blažeg pilinga, perutanje traje 2-3 dana, a jačin piling podrazumeva perutanje 6-7 dana.
  2. 3D laserski tretman – 3D kombinuje sinergiju dva laserska sistema, Er:YAG i Nd:YAG lasera – ako nemate vremena za perutanje nakon 4D tretmana, 3D tretman je pravi izbor za vas jer nema oporavka nakon tretmana i može se raditi tokom cele godine. U prvom koraku, neablativnim Er:YAG laserom zagrevamo sluznicu usne duplje – obraze i unutrašnju stranu usana, kako bi na najdubljim nivoima stimulisali stvaranje novog kolagena. U drugom koraku, kratkim Nd:YAG impulsima kontrolisano pravimo mikropovrede u srednjem sloju, gde se nalaze kolagena vlakna. Zdrava koža reaguje na mikropovrede tako što pokreće niz prirodnih procesa regeneracije koji za rezultat imaju stvaranje novog kolagena i elastina. Na kraju, u trećem koraku, uz pomoć dugih Nd:YAG impulsa zagrevamo srednji sloj kože. Visoke temperature pokreću proces reparacije kolagenih vlakana, te stara, razvučena vlakna opet zauzimaju spiralan oblik. Rezultat tretmana je zategnuta koža, osvežen izgled lica, uz podizanje kontura lica.

Uz pomoć injektabitnih tretmana, u srednji sloj kože – mezoderm mikroiglama aplikujemo sve hranljive sastojke koji su potrebni koži za dubinsku regeneraciju i zatezanje. Za maksimalne efekte, elastičnost i čvrstinu kože, preporučujemo:

  1. Bioregeneracija polinukleotidima – polinukleotidi su složeni lanci nukleotida, osnovnih gradivnih blokova ćelijskog materijala, koji su ključni u različitim biološkim procesima, uključujući popravku i regeneraciju ćelija. Stimulišući prirodnu proizvodnju kolagena i elastina, dva vitalna proteina koji su bitni za održavanje elastičnosti i čvrstoće kože, tretman polinukleotidima čini kožu čvršćom i elastičnom.
  2. Profhilo – Profhilo kombinuje najnovija dostignuća u tehnologiji obrade hijaluronske kiseline sa inovativnim pristupom podmlađivanju kože, bez perioda oporavka. Tretman se izvodi mikroiglama koje se pažljivo ubrizgavaju u ključne tačke gde je potrebna dubinska potpora koži. Ono što izdvaja Profhilo od drugih tretmana je BAP (Bio Aesthetic Points) tehnika, koja podrazumeva injektovanje proizvoda u pet tačaka na svakoj strani lica. Ova tehnika omogućava ravnomernu distribuciju hijaluronske kiseline u dubljim slojevima kože, podstičući prirodnu proizvodnju kolagena i elastina, što dovodi do zatezanja srednje i donje trećine lica.
  3. Skinbuster – iako i hijaluronski fileri i skinbusteri sadrže hijaluronsku kiselinu, skinbusteri su sličniji laserima i drugim terapijama koje poboljšavaju kvalitet kože. Potpuno drugačija formulacija hijaluronske kiseline u skinbusterima daje mu mekoću i manju viskoznost, te pružaju prirodnije rezultate. Skinbuster hidrira kožu iznutra, poboljšavajući njen ukupni kvalitet. Umesto dodavanja volumena, rešava sitne linije i teksturu, podstiče stvaranje kolagena i elastina, te doprinosi boljem kvalitetu kože.