Podočnjaci: Prepoznajte svoj tip i pronađite tretman za sebe

Podočnjaci predstavljaju jedan od najizazovnijih problema u nezi kože i često daju umoran izgled licu. Koža oko očiju je posebno osetljiva zbog svoje tanke strukture, manje lojnih žlezda i izraženijih kapilara, što je čini sklonijom dehidrataciji i pojavljivanju tamnih krugova i sitnih bora.

Zašto nastaju podočnjaci?

Niz faktora utiče na pojavu podočnjaka, uključujući genetiku, nedostatak sna, stres, lošu ishranu i pušenje. Osim toga, prirodni procesi starenja doprinose gubitku kolagena i elastina, što rezultira gubitkom čvrstoće i elastičnosti kože oko očiju, pojavom sitnih bora i tamne prebojenosti.

Tretmani za regiju oko očiju

U zavisnosti od problema, biramo idealan tretman za vas.

Dehidrirana koža podočnjaka

Kako bismo adekvatno hidrirali kožu i sprečili nastanak finih linija i bora, možemo raditi mezoterapiju ili biorevitalizaciju podočnjaka. Mezoterapija podočnjaka sadrži aktivne sastojke kao što su hijaluronska kiselina, vitamini i antioksidansi, koji se direktno aplikuju u kožu mikroiglama. Mezoterapija poboljšava cirkulaciju, smanjuje tamne krugove i hidrira kožu, doprinoseći njenoj regeneraciji i smanjenju finih linija i bora. Biorevitalizacija podočnjaka takođe podrazumeva aplikaciju aktivnih sastojaka putem mikroigala, ali se fokusira na upotrebu hijaluronske kiseline, aminokiselina i peptida. Ovi sastojci pomažu u zadržavanju vlage, jačanju strukture kože te stimulaciji proizvodnje kolagena i elastina, što poboljšava tonus i čvrstoću kože.

Fine linije i bore na podočnjacima

Ako volite neinvazivne tretmane, a primetili ste sitne linije i bore koje postaju još izraženije kada nanesete korektor ili puder, laserska terapija poput Fotona SmoothEye može biti idealna opcija. Ovaj tretman stimuliše proizvodnju kolagena, zateže kožu i smanjuje fine linije i bore oko očiju, čime se postiže vidljiv pomlađujući efekat – bez perioda oporavka.

Tamni podočnjaci

Usled prirodnog procesa starenja, gube se koštane strukture što doprinosi tamnijoj prebojenosti podočnjaka. Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje volumena ispod očiju, čime se smanjuju tamni krugovi. Tretman hijaluronskim filerima takođe doprinosi hidriranoj koži i poboljšava njen tonus, čime se postiže svež i mladalački izgled.

Kada započeti s tretmanima?

Važno je početi s tretmanima čim primetite prve znakove starenja, obično već u tridesetim godinama. Individualni faktori kao što su tip kože i podočnjaka utiču na izbor najefikasnijeg tretmana za svakog od vas.