PRP tretman – Da li je zaista prirodna metoda podmlađivanja?

PRP tretman (Platelets Rich Plasma) je tretman zastupljen u mnogim granama medicine zbog regenerativnih i reparatornih mehanizama koje pruža. U estetskoj medicini, PRP predstavlja minimalno invazivni tretman podmlađivanja kože lica, vrata, dekoltea i šaka.

Indikacije za PRP tretman jesu vidljivi efekti starenja kože, poput sitnih bora, proširenih pora, flekica na licu, dehidrirnog i umornog izgleda kože. Metoda je potpuno prirodna ukoliko se koristi PRP bez drugih dodataka, jer je efekat koji se postiže posledica dejstva sopstvenih elemenata iz plazme.

Neželjeni efekti PRP tretmana su minimalni – ne javljaju se alergijske reakcije jer su u pitanju krvni produkti pacijenta. Najčešća neželjena dejstva su pojava modrice i blagi otok lica.

PRP se izvodi tako što se 10ml krvi pacijenta centrifugira i izdvaja se koncentrovana plazma sa trombocitima, tj. krvnim pločicama, koji su bogati faktorima rasta i matičnim ćelijama. Materijal se tankom iglom ubrizgava u površne i duboke delove kože, posebno obraćajući pažnju na regije sa nepravilnostima, poput crvenila, fleka i proširenih pora. Ovaj postupak aktivira procese u koži koji imaju za cilj postizanje bolje teksture, adekvatne hidratacije i sjajnog tena u tretiranoj regiji.

Preporučuje se serija od tri PRP tretmana u razmaku od 4 – 6 nedelja radi postizanja zadovoljavajućih rezultata.