Staračke fleke – solarni lentigo

Zašto nastaju staračke mrlje? Zašto se zovu solarni lentigo? Kako se uklanjaju?

Staračke fleke, poznate i kao solarni lentigo, predstavljaju pljosnate, svetlo ili tamno smeđe promene u nivou kože. Mogu biti različite veličine, a najčešće se javljaju na mestima koja su izložena suncu – licu, šakama, podlakticama, potkolenicama i trupu.

Najviše se sreću kod starijih osoba, ali se mogu javiti i kod mladih, posebno ako provodite puno vremena na suncu. Faktori rizika za nastanak staračkih fleka su svetla koža, često i dugotrajno izlaganje suncu bez zaštitinog faktora, javljanje opekotina posle sunčanja i izlaganje UV zracima u solarijumu.

Iako ove promene mogu delovati zloćudno na prvi pogled, staračke fleke su bezopasne i lečenje nije potrebno.

Uvek je potreban pregled dermatovenerologa pre uklanjanja kako bi postavili pravu dijagnozu. Uklanjaju se isključivo iz estetskih razloga, a najefikasniji način je lasersko uklanjanje.

Uzroci solarnog lentiga

Glavni uzrok solarnog lentiga je dugogodišnja izloženost UV zracima. Korišćenje solarijuma takođe može dovesti do razvoja ili pogoršanja stanja istih.

Uklanjanje „staračkih mrlja“

Uz pomoć lasera veoma precizno se deluje na fleke, te one značajno izblede ili nestanu u potpunosti. Mogu se uklanjati pojedinačno ili u sklopu drugih tretmana, poput laserskog pilinga ili Green Toning tretmana.