Starenje kože vrata: Koje tretmane preporučujemo?

Često vidimo žene sa savršenom zategnutim licem, a opuštenim i naboranim vratom i dekolteom. Kako da podmladimo kožu vrata, da bi bila u balansu sa kožom lica?

Proces starenja se odigrava u svim regijama naše kože, te za postizanje skladnog izgleda treba primenjivati tretmane prilagođene regiji i stanju kože. Poput kože lica, i koža vrata je pod uticajem genetskih faktora, ali i drugih fizičkih i hemijskih faktora iz spoljašnje sredine, a danas se najviše govori o štetnom dejstvu UV zračenja.

Vremenom se koža opušta, dolazi do smanjenja sinteze, broja i strukture kolagenih i elastičnih vlakana. Kao rezultat ovog procesa, bore na vratu postaju vidljivije i izraženije, a koža postaje opuštena.

Tretmani preporučeni za podmlađivanje kože vrata obuhvataju lasersku lipolizu podbratka, lasersku rejuvenaciju kože vrata i primenu mezoterapijskih koktela ili biorevitalizacije.

Lipolizom podbratka, zagreva se masno tkivo na temperaturu oko 40 – 41 stepen Celzijusa i podstiče se njegova razgradnja. Koža se tokom tretmana hladi krio aparatom, te je tretman relativno ugodan.

Tretmanom laserske rejuvenacije deluje se na kolagena i elastična vlakna dublje u koži. Laserski zrak stimuliše stvaranje novih vlakana, kao i remodeliranje postojećih, te se postiže zategnutiji, čvršći izgled kože.

Mezoterapijski kokteli i biorevitalizacija predstavljaju bustere za kožu čiji sastav može da varira, ali one najčešće sadrže hijaluronsku kiselinu, peptide, vitamine i brojne antioksidanse. Ubrizgavaju se tankom iglom u kožu vrata i daju koži osvežen, blistav izgled. Sastav mezoterapijskog koktela i biorevitalizacionog skinbustera je sličan – razlika je u trajanju efekta koji pružaju.

Efekat mezoterapije nastupa brže, ali kraće traje, te se preporučuje 3 tretmana u razmaku od 3 nedelje, dok se biorevitalizacija radi jednom u 4 – 6 meseci. Laserki tretmani se uglavnom rade u hladnijem periodu, a primena skinbustera je dozvoljena tokom cele godine.

Preporučuje se kombinacija tretmana radi postizanja optimalnih rezultata, koje predlaže dermatovenerolog kroz individualan terapijski pristup.