Fibrocistične promene dojki

Fibrocistične promene dojki predstavljaju jedno od najčešćih benignih oboljenja dojki, a predstavljaju promene u tkivu dojki koje mogu uključivati formiranje cista, fibrozno tkivo, ili oboje. Ove promene su najčešće kod žena u reproduktivnom dobu, ali mogu se javiti kod žena bilo koje starosne dobi.

Šta izaziva fibrocistične promene na dojci?

Fibrocistične promene su rezultat hormonskih promena estrogena i progesterona, koji utiču na mlečno tkivo dojke. Ove hormonske promene mogu dovesti do promena u tkivu dojke – stvaranja cista ispunjenih tečnošću i fibroznih promena. Simptomi se mogu menjati tokom ciklusa i biti izraženiji tokom druge faze ciklusa.

Simptomi fibrocističnih promena 
  • Bol u dojkama (mastalgija), koji može biti blag do jak, često se pojačavajući pre menstruacije
  • Osetljivost na dodir
  • Prisustvo jedne ili više grudvica u dojkama koje se mogu pomerati i čije dimenzije mogu varirati tokom menstrualnog ciklusa.
Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnostički pristupi uključuju klinički pregled, ultrazvuk dojke i mamografiju. U nekim slučajevima može biti potrebna i punkcija ili biopsija kako bi se isključilo prisustvo malignih ćelija, posebno ako postoji sumnja na atipične promene.

Lečenje fibrocističnih promena 

Lečenje fibrocističnih promena dojki se prvenstveno fokusira na ublažavanje simptoma:

  1. Modifikacija načina života: Smanjenje unosa kofeina i masne hrane može pomoći u smanjenju simptoma kod nekih žena.
  2. Primena obloga: Topli ili hladni oblozi mogu olakšati bol.
  3. Analgetici: Lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen ili paracetamol mogu se koristiti za ublažavanje bolova.
  4. Hormonska terapija: U težim slučajevima, lekar može preporučiti hormonsku terapiju za regulisanje ili smanjenje hormonskih fluktuacija koje uzrokuju simptome.
  5. Nadzor i praćenje: Redovni pregledi ultrazvukom i mamografija, kao i samopregledi dojki su ključni za praćenje promena u dojkama.

Iako fibrocistične promene dojki mogu biti neprijatne i manje ili više bolne, one su benigno stanje koje se obično može efikasno kontrolisati kroz kombinaciju samopomoći, medicinskog tretmana i redovnih pregleda.