Mogući razlozi gubitka kose

.

Gubitak od 100 do 200 vlasi tokom dana sasvim je normalan. Sve više od toga vodi ka ćelavosti i može imati različite uzroke. Neki od mogućih problema koji dovode do gubitna kose:

Problemi sa štitastom žlezdom

Ova žlezda reguliše kvalitet kose, ali i njen rast. Ukoliko je nivo njenih hormona snižen ili povećan, to može izazvati gubitak kose.

Stres

Gubitak kose uzrokovan stresom najčešće se javlja od tri do šest meseci nakon događaja koji vas je uznemirio.

Infekcija

Posebno gljivična, do koje može doći ukoliko delite češalj, peškir ili posteljinu sa osobom koja je prenosilac. Veoma je važno da na vreme započnete lečnje.

Upala vlasišta

Ekstremni slučajevi psorijaze, koji se pojavljuju na vlasištu, takođe mogu da utiču na gubitak kose.

Terapija određenim lekovima

Prvenstveno antidepresivima, steroidima, kao i izotretioninima.

Promena režima ishrane

Ukoliko ste postali vegan, moguće je da ne konzumirate dovoljno namirnica bogatih gvožđem, te da je to uzrok promena na vašem vlasištu.

Autoimuno oboljenje

Alopecija areata je iznenadni gubitak kose. Reč je o autoimunoj bolesti tokom koje vlastiti imuni sistem iz nepoznatog razloga napada folikule dlaka u koži, što rezultira opadanjem kose.

Dijagnoza opadanja kose obično uključuje detaljnu anamnezu, fizički pregled skalpa i, po potrebi, dodatne testove kao što su testovi krvi ili biopsija skalpa. Svakako, najpametnije je da posetite svog dermatologa čim primetite da gubite više kose nego inače, i dobijete stručni savet o daljim koracima.