Seboroične keratoze – Kako ih prepoznati?

Šta su saboreične keratoze? Kako da ih prepoznate? Koliko tretmana laserom je potrebno za njihovo uklanjanje?

Seboroične keratoze najčešći su oblik nekancerogenih promena na površini kože. Obično su smeđe, crne ili nešto tamnije od boje tena, a mogu se primetiti na licu, grudima, ramenima i leđima. Izgled im je voskast i blago su izignute od okolne kože.

Ne postoji opasnost da će seboroična keratoza evoluirati u kancerogenu promenu, iako može doći do kancerogene pojave na tkivu uz samu keratozu pa je oprez svakako dobrodošao.

Najčešće su bezbolne i tretman nije nužan, ali se pacijenti često odlučuju na uklanjanje zbog iritacija prilikom oblačenja odeće ili čisto iz estetskih razloga. Na uklanjanje se posebno često odlučuju oni pacijenti kod kojih su se seboreične keratoze javile u grupama.

Kako prepoznati seboroičnu keratozu?
  • Boja se razlikuje u odnosu na okolno tkivo, najčešće je neznatno tamnija od boje tena, smeđa ili crna
  • Okruglog su ili ovalnog oblika
  • Imaju karakterističan izgled kao da su “nalepljene” na kožu
  • Često su blago izdignute od okolne kože
  • Variraju po veličini, od malih do većih od 2,5 cm u prečniku
  • Mogu da svrbe.
Da li se zna uzrok pojave seboroičnih keratoza?

Uzroci ove pojave nisu poznati. Veoma je česta i, generalno, postoji veća verovatnoća da će se razviti u poznijem dobu nego u mladosti. Keratoze nisu zarazne.

Najjednostavniji način uklanjanja seboroičnih keratoza jeste terapija laserom. Kako izgleda procedura, koliko je tretmana potrebno i kako se održavaju rezultati – potražite u ovom članku.