Gljivice na noktima – neprijatan ali rešiv problem!

Nokti koji su žućkasto, beličasto ili braon prebojeni, sa naslagama ispod nokta, zadebljali i lako se lome – mogu ukazivati na gljivičnu infekciju. Ona uglavnom nije opasna, ali predstavlja značajan estetski problem, pogotovo u letnjem periodu kada često nosite obuću sa otvorenim prstima – jer gljivice se češće javljaju na noktima stopala.

Gljivična infekcija nokta se može javiti kod bilo koga od nas, ali češća je kod osoba koje imaju povredu nokta, oslabljen imuni sistem ili druge bolesti poput hronične venske insuficijencije i šećerne bolesti.

Gljivice se lako razmnožavaju u vlažnoj sredini, a prateći nekoliko jednostavnih saveta, možete sprečiti infekciju nokta.

Jako je bitno da je obuća koju nosite udobna i napravljena od prirodnih materijala – svako mehaničko oštećenje noktiju je dobra podloga za razvoj gljivica. Uvek nosite pamučne čarape, a ukoliko ste ceo dan u zatvorenoj obući, obavezno promenite čarape posle nekoliko sati. Ako se noge mnogo znoje, postoje kreme i sprejevi koji umanjuju intenzitet znojenja, ili, ukoliko nisu dovoljno delotvorni, tretman prekomernog znojenja botoksom značajno umanjuje ili u potpunosti sprečava izlučivanje znoja. Nemojte nikada šetati bosi, obavezno nosite papuče do bazena, u kupatilu i svlačionici u teretani – na ovim mestima se lako može pokupiti gljivica, a nakon svakog pranja nogu, čistim peškirom dobro posušite kožu između prstiju i sve nokte.

Šta da radite kada primetite da su nokti zadebljali i promenili boju, a pogotovo ako se javi i bol?

Što pre se javite dermatologu na pregled – promene na noktima mogu biti znak bakterijskih ili gljivičnih infekcija koje naružuju nokat, ali mogu se javiti i kao prvi znak drugih bolesti, poput psorijaze, tako da je bitno što pre postaviti pravu dijagnozu. Ako dermatolog posumnja da je u pitanju infekcija nokta, uputiće vas da uradite analizu koja je jednostavna, laka i bezbolna za pacijenta – uz pomoć instrumenta uzima se mali uzorak sa obolelog nokta koji se analizira pomoći mikroskopa, a rezultat je odmah dostupan. Svakako savetujemo da u danima pre analize ne nanosite nikakve lakove i kreme na nokte kako bi dobili prave rezultate i dijagnozu.

Šta su dalji koraci kada potvrdimo da je u pitanju gljivica?

Ne treba da se plašite – gljivična infekcija nokta uglavnom nije opasna, ali ne može da prođe bez terapije i ako je ne lečimo, može se proširiti na ceo nokat, ali i na ostale nokte. Nekada može da se desi da se proširi i na okolnu kožu, što se zaista neprijatno oseti. Lečenje gljivica zahteva vreme i puno strpljenja – kada lečimo gljivice, čekamo da izraste zdrav nokat, što traje i nekoliko meseci, pogotovo u zimskom periodu kada nokti sporije rastu. 

Koju god terapiju da primenjujete, jako je bitno da pratite nekoliko koraka koji mogu značajno poboljšati terapijski efekat.

Oboleli deo nokta uvek treba iseći, što možete uraditi sami ili uz pomoć pedikira. Svakodnevnim pranjem stopala i brisanjem suvim, čistim peškirom održavate higijenu i sprečavate da se gljivice razmnožavaju. Nikako nemojte deliti peškir sa drugim ukućanima, jer rizikujete da se i oni zaraze. Obavezne su pamučne čarape i obuća od prirodnih materijala, a kad god možete, budite u obući koja je otvorena, poput sandala i papuča. Svu obuću koju nositi tretirajte sa unutrašnje strane praškom koji sadrži antimikotik – sredstvo protiv gljivica, koji možete naći u bilo kojoj apoteci, a veoma staru obuću možete i baciti. Svaki put kada nanosite terapiju koju vam je prepisao dermatolog, operite dobro ruke mlakom vodom i sapunom posle nanošenja, da sprečite da se gljivica proširi na druge nokte. 

Iako je gljivična infekcija nokta veoma česta, terapijskih opcija nema mnogo. Strpljenje i pacijenta i dermatologa je ključ uspeha u lečenju. Lečenje uvek treba započeti neinvazivnim metodama – nanošenjem lokalnih preparata i primenom laserske terapije.

Laserska terapija gljivičnih nokatnih infekcija se izdvaja kao inovativna i neinvazivna terapija koja sprečava dalji rast gljivica. Izvodi se veoma lako – više puta se prelazi laserskim zrakom preko noktiju i male površine okolne kože, a dermatolog sve vreme prati temperaturu koju postiže laserom kako bi bili sigurni da adekvatno delujemo na gljivice. Gljivice ne vole visoke temperature – zato je laser idealan u borbi protiv njih, jer zagreva nokatne strukture i sprečava njihovo dalje razmnožavanje. Laser volimo i zato što je tretman ugodan za pacijente – oseti se samo toplota i blago peckanje tokom tretmana. Nema baš nikakvog oporavka i vraćate se svakodnevnim aktivnostima. Traje svega 15-20 minuta, što ga čini idealnim tretmanom bilo kad tokom dana – pre ili nakon posla, ali i u pauzi za ručak. Bilo bi sjajno kada bi jedan tretman bio dovoljan – ali gljivice su zaista uporne i najčešće se sprovodi serija od 6 tretmana kako bi u potpunosti izlečili nokat.

Zato, ako su vaši nokti žućkasti, beličasti ili braonkasti, zadebljali i lako se lome, nemojte zanemarivati problem i javite se što pre dermatologu na pregled, kako bi se što pre postavila dijagnoza i započela terapija i ne zaboravite najbitnije – budite strpljivi kako bi nokti opet bili zdravi i lepi.