Ukratko: Šta je pesar i čemu služi?

Od čega se pravi pesar? Šta je njegova funkcija? Kada se stavlja? Da li postoje različite veličine?

Vaginalni pesar je silikonski ili gumeni krug koji se stavlja u vaginu kada postoji spuštanje (prolaps) materice, sa ili bez spuštanja bešike, a cilj je da se organima karlice pruži potpora. Uzroci spuštanja materice sa ili bez spuštanja bešike su slični uzrocima nevoljnog oticanja urina, a često može da se javi i nakon histerektomije, te je važno uvek misliti na prevenciju i redovno raditi Kegelove vežbe.

Kada se nakon savetovanja sa ginekologom donese odluka o postavljanju pesara, odredi se koja je veličina potrebna, shodno širini vagine. Veličina je vrlo važna, jer ne sme biti premali – onda ne služi svrsi i ispada, ali ni veliki jer može da neprijatno žulji i napravi problem – rane i krvarenje.

Važno je i naučiti kako se pesar vadi, pere i stavlja, a ako to ne možete sami, možete se dogovoriti da toaletu pesara uvek radi ginekolog.

Ukoliko se radi o manjem, izolovanom spuštanju bešike – cistocela, terapija izbora je lasersko rešavanje cistocele ili uz pomoć magnetne stolice. Najbolje rezultate daje kombinacija ove dve procedure.