Estetika i funkcionalnost intimne regije: Hirurgija (konačno) odlazi u istoriju

Postoji čitav spektar različitih kozmetičkih operacija genitalne regije žena – od operacije stidnih usana, preko hirurškog zatezanja vagine – “dizajnerskih vagina”, do “otkrivanja” klitorisa, uvećanja G tačke i obnavljanja himena.

Opravdano ili ne?

Mišljenja stručne javnosti su podeljena – od toga da su to uglavnom osnovani zahtevi koji ženama omogućuju bolji osećaj tokom seksualnih odnosa, preko stava da su kozmetičke operacije genitalnih regija žena dobre jer im ulivaju osećaj sigurnosti, do toga da su one nametnuta potreba zbog vladavine ideje o “idealnim” spoljnjim genitalnim organima koja nagoni žene da se osećaju loše ukoliko njihova intimna regija ne izgleda tako.

Potreba za intervencijom uzrokovana je zapravo različitim razlozima – promenama nakon porođaja, posledicama menopauze, nus pojavama nakon određenih terapija, ili naprosto starenjem. To nije česta tema u javnosti, ali u intimnim ispovestima svakako jeste.

Broj žena koje se podvrgavaju hirurškim procedurama nije visok, ali se iz godine u godinu povećava, i to brzo. To je posledica prave “poplave” slika “pre” i “posle” operacije koje promovišu savršene ženske genitalije. Tokom ovih operacija, koža i sluzokoža seku se skalpelom, elektro hirurškim nožem, ili laserskim skalpelom.

Da li je ovo vredno rizika?

Hirurške intrevencije ni na ovom delu tela nisu bezopasne – posledice mogu da budu krvarenje, bolan i dugotrajan opravak, stvaranje ožiljaka, hronični bol, smanjenje seksualne želje, kao i kasniji mogući problemi prilikom porođaja.

Komplikacije mogu biti i psihološke prirode – fiksacija da je problem sa seksualnim odnosima ili samopouzadnjem u uskoj vezi sa izgledom genitalnih organa može imati dalekosežne posledice kada se operacija uradi, a ništa se ne promeni.

Sve veća želja žena da nega obuhvata i intimne delove tela, kao i da se produži uživanje u intimnim odnosima, rezultirala je razvijanjem neinvazivnih metoda koje su efikasno rešenje za ispunjenje težnji, i to bez mnogobrojnih mogućih komplikacija koje nose hirurški zahvati, bez potrebe za anestezijom, oporavkom i opasnosti od neizvesnog ishoda.

Šta bi bilo neinvazivno a efikasno rešenje?

Prva linija neinvazivnih metoda jeste fizikalna terapija – Kegelove vežbe i elektro stimulacija mišića vagine, koja daje određene efekte samo ukoliko se kontinuirano i dosledno sprovodi. Ipak, nažalost, rezultati nisu postojani dugo nakon prestanka sprovođenja ovog režima.

Laserski tretmani, s druge strane, ne samo da su neinvazivni i bezbolni, već su i veoma efikasni, sa dugotrajnim efektima – i do dve godine. Vrlo su jednostavni – podsećaju na intervencije zatezanja kože na licu, i sam zahvat podjednako kratko traje.
Dok hirurške metode rešavaju samo problem izgleda, laserska intervencija deluje i na funkciju, bilo da je reč o inkontinenciji, spuštenoj bešici, širokoj vagini, suvoći vagine, ili čak ožiljku od epiziotomije.

Efekti laserske intervencije su mnogostruki:

  • bolji je izgled vaginalne regije
  • popravljaju se posledice proticanja vremena – atrofični vaginitis
  • suvoća vagine
  • osećaj da „zjapi“
  • pH sredine se normalizuje
  • uklanjaju se simptomi nevoljnog oticanja urina
  • podiže se prednji vagnalni zid
  • smanjuje se problem bolnih odnosa.

Hirurške metode ne mogu da menjaju stanje – rez može da suzi vaginu, ili učini stidne usne manjim i oblikovanijim, ali nikako i da deluju na samo sećaj i bolju funkciju vagine.

Još jedna novina u pravcu razvijanja neinvazivnog poboljšanja problema intimne regije je magnetna stolica – inovativni pristup u terapiji problema karličnog dna.

IntimaWave magnetna stolica u sedištu i u naslonu za leđa ima ugrađene magnetne aplikatore koji generišu magnetne impulse. Neinvazivna magnetna stimulacija (high intensity Tesla magnetic stimulation – HITS™), omogućava brzo jačanje mišića karličnog dna – kao da u jednom tretmanu uradite 50.000 Kegelovih vežbi.

Rezultat je efikasno uklanjanje inkontinencije svih vrsta – stres, urgentne, fekalne – i spuštanja prednjeg i zadnjeg zida vagine – cistocele i rektocele.