Kratki vodič kroz metode kontracepcije

Koji je idelan način kontracepcije baš za vas? Šta su prednosti a šta negativne strane svakog metoda?

Prirodni metod
Zasniva na postojanju plodnih dana, od 10. do 17. dana ciklusa, na osnovu termina ovulacije i neplodnih dana, što je ostatak ciklusa. Medjutim, pošto ciklusi ne moraju biti redovni, a čak i kada jesu redovni, ovulacija ne mora biti uvek u isto vreme a I dužina života spermatozoida može biti različita.
Plodni dani se mogu pratiti na više načina:

  • Metoda “bazalne temperature” bazira se na odredjivanju jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja, jer u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, zbog skoka progesterone temperature žene postaje viša bar za 0,3 C.
  • Metod “odredjivanja kvaliteta cervikalne sluzi” – oko ovulacije cervikalna sluz postaje providna i rastegljivija, što se najbolje vidi pri brisanju nakon nužde.

Za: Ne mora ništa posebno da se radi, sem prati koji je deo ciklusa, nema nuzefekata ili rizika po zdravlje
Protiv: Vrlo nepouzdan – do 10% žena če ostati u drugom stanju.
Prekinuti odnos
Nažalost, vrlo se često često koristi, a predstavlja “vadjenje” penisa iz vagine pre ejakulacije.
Za: Nema nijednog razloga “za” ovaj metod
Protiv: Izvanredno nesiguran i nekomforan metod – i pre ejakulacije može doći do izlaska manje količine spermatozoida, nije sigurno da će partner uspeti na vreme da izvuče penis, a postoji sve vreme napetost tokom odnosa zbog iščekivanja momenta ejakulacije.
Pouzdanost: Nepouzdana, jer je vrlo individualan metod.
Kontraceptivne pilule
Sadrže hormone koji sprečavaju ovulaciju. Hormoni deluju i drugim mehanizmima koji smanjuju mogućnost začeća –zgušnjavaju cervikalnu sluz, što ometa spermatozoide da uđu u matericu, sluzokoža materice postaje istanjena, te je mnogo manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija usadi…
Za: Sem sprečavanja neželjene trudnoće, oralna kontracepcija može se koristiti i u druge terapijske svrhe – za odlaganje i regulaciju menstrualnog ciklusa, u slučajevima bolnih menstruacija, u tretmanu problematične kože i pojačane maljavosti te hormonskog disbalansa.
Protiv: U prvih nekoliko meseci uzimanja pilula može se javiti tačkasto krvarenje u sredini ciklusa, što nije zabrinjavajuće s obzirom da je to normalna pojava pri privikavanju organizma na hormone. Ostale nuspojave su retke, a obuhvataju glavobolju, napetost dojki, mučninu, neredovno krvarenje, gojaznost, izostanak menstruacije, maljavost i smanjenje libida.
Pouzdanost: Pouzdanost oralnih kontraceptivnih pilula je velika, oko 99 %, ali se moraju uzimati redovno. Neredovnom upotrebom pouzdanost pada na oko 92 %. Da bi bila maksimalno efikasna u sprečavanju trudnoće, pilula se mora uzimati svakog dana u isto vreme.
Kontraceptivni flaster
Kontraceptivni flaster se jednostavno zalepi na kožu, nakon čega počinje da oslobađa hormone progestagen i estrogen, koji sprečavaju da dođe do začeća. Nosi se neprekidno tokom sedam dana, a osmi dan se zameni novim. Terapija traje tri nedelje, četvrte nedelje se pauzira i za to vreme dolazi do menstrualnog krvarenja.
Za: Prednost ove metode jeste u tome što je jednostavna za upotrebu – dovoljno je setiti se jednom nedeljno da zalepite flaster. Vrlo je efikasna – ciklusi postaju manje obilni, manje bolni i regularni.
Protiv: Ponekad može doći do iritacije kože. Ne preporučuje se dojiljama.
Pouzdanost: U savršenim okolnostima (ukoliko ne zaboravite na vreme da ga zamenite), delotvornost flastera je preko 99 %.
Vaginalni prsten
Reč je o malom, savitljivom, providnom plastičnom prstenu promera oko pet centimetara koji se postavlja u vaginu. Sadrži hormone estrogen i progestagen, koji sprečavaju trudnoću. Predviđen je da stoji u vagini 21 dan, nakon čega se vadi da bi nastupilo menstrualno krvarenje, a potom se stavlja novi.
Za: Dovoljno je da ga postavite jednom mesečno i jednom mesečno da ga izvadite. Reguliše obilnost menstrualnog krvarenja.
Protiv: Nije za vas ako vam je neprijatna pomisao da ćete morati da ga postavite a zatim i ostavite unutar vagine na duže. U nekim slučajevima, dešava se da ispadne tokom polnog odnosa. Kod nekih žena javlja se iritacija vagine i pojačan sekret.
Pouzdanost: Pouzdan je oko 99 %, a predviđen je da stoji u vagini za vreme odnosa.
Intrauterini uložak (“spirala”)
Spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Smatra se odgovarajućom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju kontaceptivne pilule a sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.
Vrste: Kod nas na tržištu postoje dve vrste spirala: hormonska i bakarna.
Hormonska spirala otpušta malu količinu hormona u materičnu sluzokožu i na taj način onemogućava začeće. Ova spirala dovodi i do smanjenja krvarenja, ponekad i do njegovog prestanka, pa je idealna za žene koje imaju obilne menstracije.
Bakarna spirala deluje takođe lokalno, otpuštanjem jona bakra, ali menstrualna krvarenja mogu postati obilnija nego što su bila do insercije spirale.
Za: Jednostavna za upotrebu – jednom kada je ginekolog postavi, u materici može ostati 3-5 godina, u zavisnosti od vrste. Lako se uklanja, kad se vraća sposobnost začeća. Može se postaviti ubrzo posle porođaja, čak i ako dojite. Hormonska spirala olakšava menstrualne bolove i reguliše obilno krvarenje. Kod određenog broja žena kada se stavi hormonska spirala menstrualno krvarenje potpuno prestaje u roku od dve godine.
Protiv: U slučaju bakarnih spirala, povremeno se mogu javiti pojačani menstrualni bolovi i pojačano krvarenje, kao i krvarenje između ciklusa, pogotovo u prvih nekoliko meseci. Hormonska spirala u prvih šest meseci može da izazove neredovno krvarenje različite obilnosti, glavobolje, mučnine i napetost dojki, kao i ciste na jajnicima, a većina tegobe uglavnom nestaju s vremenom.
Pouzdanost: Spada među najsigurnije metode kontrole rađanja. Ipak, treba imati na umu da intrauterini uložak ne štiti od polno prenosivih bolesti, niti od HIV-a.
Kondom
Mehaničko kontraceptivno sredstvo od lateksa ili poliuretana koje se navlači na penis. Postoji i ženski kondom (femidom), koji se umeće u vaginu.
Za: Kondom je jedino kontraceptivno sredstvo koje pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti i HIV-a, stoga je neizostavan za osobe koje često menjaju partnere ili su na početku veze.
Protiv: Ponekad vam nije pri ruci u trenutku kad vam je potreban, a ume i da uništi romantiku trenutka. Pouzdan je samo kada se primenjuje prilikom svakog seksualnog odnosa, i to od njegovog početka do kraja. Ne treba ga kombinovati sa uljanim rastvorima, jer mu se tako povećava propustljivost, ali se može koristiti sa sredstvima za vlaženje vagine na bazi vode. Nakon svakog odnosa, potrebno je proveriti da li je ceo. Ukoliko je pukao ili spao, treba uzeti urgentnu kontracepciju (pilula za jutro posle).
Pouzdanost: Faktor greške je čak do 18 % usled pogrešne upotrebe, kidanja ili spadanja.
URGENTNA KONTRACEPCIJA (PILULA ZA JUTRO POSLE)
Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa, u cilju sprečavanja trudnoće. Deluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.
U zavisnosti od vrste, u pakovanju se nalaze jedna ili dve pilule, koje bi trebalo da se popiju što pre nakon odnosa, najkasnije do 72 sata. Sledeća menstruacija može nastupiti u očekivano vreme, ali i ranije, a ako izostane – obavezno se morate javiti lekaru, kako bi se isključila trudnoća.
Za: Korišćenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa za začeće, što predstavlja rešenje kad ste zaboravili da upotrebite redovnu kontracepciju ili ukoliko je došlo do pucanja kondoma tokom odnosa.
Protiv: Pilula za jutro posle nije metod redovnog planiranja porodice i zbog toga je ne treba tako koristiti. Predviđena je samo za urgentne situacije, ali s druge strane – ako je već došlo do toga da je neophodna, bolje je uzeti je, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju s prekidom trudnoće.
Pouzdanost: Smanjuje rizik od trudnoće za 66 do 89 procenata.
STERILIZACIJA
Sterilizacija predstavlja operaciju koja onemogućava začeće. Kod muškaraca se radi vazektomija, a kod žena podvezivanje jajovoda.
Za: Vrlo visoka efikasnost
Protiv: Gotovo uvek ireverzibilna, pre sterilizacije morate biti potpuno sigurni da u budućnosti nećete želeti dece.