Oplodnja

Šta je oplodnja? Kad u toku ciklusa dolazi do oplodnje? Kako znati da li je i kada došlo do začeća?

Do ovulacije dolazi oko 14. dana pre sledeće menstruacije. Posle ovulacije jajna ćelija putuje jajovodom ka materici. Ako nije oplođena, apsorbuje se u telu, a poslednjeg dana ciklusa u kome nije došlo do oplodnje, unutrašnji sloj materice izlazi sa krvarenjem. Ako dođe do oplodnje, oplođena jajna ćelija se „ugnjezdi“ za unutrašnji sloj uterusa i počinje da raste.
Oplodnja predstavlja spajanje jajne ćelije i spermatozoida koje za posledicu ima trudnoću. Kada se jajna ćelija oslobodi iz folikula, spermatozoid može da je oplodi. Spermatozoidi se prave u testisima muškarca. Kada je spermatozoid zreo, izlazi iz testisa kroz male cevaste organe i meša se sa tečnošću koja se stvara u prostati, a ta mešavina se zove semena tečnost. Kada tokom odnosa muškarac ejakulira, semena tečnost kroz uretru, koja prolazi kroz penis, izlazi u vaginu. Za razliku od muškarca, kod koga je orgazam preduslov za izlazak sprematozoida, žena ne mora da doživi orgazam da bi ostala u drugom stanju.
Kada muškarac ejakulira u vaginu, sperma ide kroz grlić u matericu, a onda u jajovode. Tamo spermatozoidi mogu da žive do tri dana, nekad i duže. Ako se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom u jednom od jajovoda, dolazi do oplodnje.
Oko 85% žena koje imaju nezaštićene odnose biće trudne u roku od jedne godine, a odnosi u periodu oko ovulacije povećavaju šanse za trudnoću.
Postoji nekoliko načina da se utvrdi kada je ovulacija. Jedan od njih je da izračunate kada treba da dobijete sledeću menstruaciju i onda da brojite unazad 14 dana. Na primer, u ciklusu koji traje 30 dana, ovulacija je 16. dana ciklusa. Da biste koristili ovaj metod, morate znati koliko obično traje vaš ciklus.
Ovulaciju možete utvrditi i praćenjem promena u količini i izgledu cervikalne sluzi – u periodu oko ovulacije ona postaje rastegljivija i ima je više.
Još jedan način utvrđivanja ovulacije je praćanje tzv. „bazalne temperature”. Kod većine žena u periodu neposredno nakon ovulacije dođe do blagog porasta telesne temperature. Temperatura se meri svakog dana pre ustajanja, vrednosti se zapisuju, na osnovu njih se pravi grafikon, a na osnovu njega, prateći kada dolazi do skoka temperature, utvrđuje se kada je ovulacija.
Postoje i komercijalni testovi za otkrivanje momenta ovulacije, na osnovu skoka određenih hormona.