Ožiljci od akni na licu: Koji tretman izabrati?

Akne su hronično kožno oboljenje koje se javlja čak kod oko 85% tinejdžera, najčešće na licu, a nekada i na leđima i grudnom košu. Često se mogu javiti i u odraslom dobu, kada su poznate pod nazivom adultne akne. Blage forme akni, poput otvorenih i zatvorenih komedona – poznatijih kao mitiseri i pojedinačne inflamatorne promene uglavnom nakon lečenja ne ostavljaju posledice na koži. Međutim, teže forme akni, poput brojnih inflamatornih promena i upalnih, bolnih čvorova dovode do pojave postinflamatornog eritema i hiperpigmentacija, što na koži vidimo kao crvene i braonakste fleke, a može se desiti da zaostanu i ožiljci.

Najbolje je da se lečenju akni pristupi što pre, bez obzira koji je oblik oboljenja u pitanju, jer nekada i blagi oblici koji dugo traju mogu progredirati u teže. Samo pravilnim pristupom i adekvatnom dermatološkom terapijom možemo sprečiti da ožiljci nastanu. Nekada i uprkos sprovedene terapije ipak ostanu fleke ili ožiljci, jer upala u koži dovodi do izmene tkiva. Šta da radite u tom slučaju? 

Šta je prvi korak?

Pre svega, veoma je bitno da dermatovenerolog pregleda kožu kako bi se utvrdilo koje promene postoje i spram toga se bira individualna terapija za svakog pacijenta. 

Ukoliko postoji samo crvenilo i fleke, najbitnija je svakodnevna upotreba krema sa zaštitnim faktorom da fleke ne bi postale još izraženije, a uz pomoć laserske terapije veoma lako možemo da ujednačimo ten. 

Koje lasere koristimo u borbi sa ožiljcima?

Najčešće koristimo Er:YAG laser koji radi po principu ablacije kože – uz pomoć njega radimo piling i uklanjamo površne slojeve. Njega veoma često kombinujemo sa QS Nd:YAG laserom, koji deluje dublje i “lomi” pigment u koži. Na ovaj način delujemo na svim nivoima kože, i na površini i u dubljim delovima, te je posle tretmana koža glatka i meka na dodir, a najbitnije – ten je ujednačen i flekica nema

Kako bi ubrzali nestanak fleka i crvenila, između tretmana se koriste preparati koji sadrže azelaičnu kiselinu, alfahidroksi kiseline, vitamin C i druge sastojke koji doprinose ujednačavanju tena.

Vrste ožiljaka

Nekada nakon akni zaostaju ožiljci na koži, najčešće ispod ravni kože, vide se i osete udubljenja – oni su poznati kao atrofični ožiljci

Postoji nekoliko vrsta atrofičnih ožiljaka. “Ice-pick” ožiljci, koji su najčešći, duboki i uski, protežu se u srednji sloj kože, a nekada i u masno tkivo. “Boxcar” ožiljci su ovalni ili okrugli, širi i jasno ograničeni. Nekada se javljaju i ožiljci poznati pod nazivom “rolling”: široki, ali nejasno ograničeni. Ređe, ožiljci mogu biti i zadebljali i iznad ravni kože – najčešće su u pitanju hipertrofični ožiljci, koji su iste veličine kao upalna promena koja im je prethodila. Nekad se javljaju i keloidi, ožiljci koji zahvataju veću površinu od akni koje su im prethodile. Njih najčešće uočavamo u regiji vilice, na grudnom košu ili leđima.

Terapijske opcije za ožiljke od akni su zaista mnogobrojne i često ih treba kombinovati jer nakon akni zaostaju različiti tipovi ožiljaka. Najčešći izbor za terapiju atrofičnih ožiljaka je Er:YAG laser. Uz pomoć ovog lasera, veoma precizno ciljamo pojedinačne ožiljke kako bi kontrolisano povredili kožu i podstakli stvaranje novog kolagena. Er.YAG laser je idealan jer se svi parametri podešavaju individualno za svakog pacijenta i spram dubine ožiljaka koji su prisutni.

Kombinovanjem Er:YAG lasera sa frakcionisanim Nd:YAG laserom postižemo najbolje rezultate. Frakcionisani Nd:YAG laser deluje u dubljim delovima kože, gde se nalaze kolagena vlakna. U ožiljnom tkivu, kolagena vlakna su oštećena i nepravilno raspoređena. Frakcionisanim Nd:YAG laserom “popravljamo” taj stari, loš kolagen, ali i podstičemo kožu da pravi nov kolagen. 

Za “ice-pick” ožiljke primenjuje se i visokokoncentrovana trihlorsirćetna (TCA) kiselina, koja se nanosi direktno u ožiljak i remodeluje kolagen u dubokim delovima. 

Kada su u pitanju hipertrofični ožiljci, zaista uz pomoć Er:YAG lasera oni budu značajno tanji, jer laser uklanja višak ožiljnog tkiva i utiče na stvaranje novog kolagena. Nekada je za hipertrofične, a posebno za keloidne ožiljke, potrebno primeniti topikalne kortikosteroide – kreme ili masti, čak i intralezionu kortikosteroidnu injekciju iz pomoć veoma tanke iglice, kako bi dodatno umanjili ožiljak.

Druge metode uklanjanja ožiljaka od akni

Osim laserskih procedura, koje se najčešće koriste jer utiču na stvaranje novog i remodelovanje starog kolagena, nekada za lečenje ožiljaka biramo i druge metode. Uz pomoć hijaluronskih filera, možemo da “podignemo” atrofične ožiljke tako što stavimo filer direktno ispod ožiljka. Druga mogućnost je subcizija, metoda uz pomoć koje “kidamo” ožiljne veze kanilom – tupom iglom, te se ožiljak ispravlja. 

Za najteže slučajeve, biraju se i male hirurške intervencije – pojedinačni ožiljci koji slabo reaguju na neinvazivnu terapiju se mogu hirurški ukloniti. Na taj način uklanjamo ožiljno tkivo sa lošim kolagenom i imamo nov, svež ožiljak koji mnogo bolje reaguje na lasersku terapiju koju primenjujemo nakon hirurške intervencije.

 

Terapijske opcije za ožiljke od akni su brojne i za svakog od vas se pravi individualan plan lečenja. Važno je odrediti koji je tip ožiljaka kako bi se izabrala prava terapija, ali najbitnije je da ne odlažete lečenje ožiljaka od akni. Ožiljno tkivo je “aktivno” u prvih godinu do dve godine od nastajanja ožiljka i najbolji rezultati se postižu ako na vreme počnemo da lečimo ožiljke – samo tada očekujemo da sve ove procedure pruže maksimalne efekte na vašoj koži.