Rozacea: Držite je pod kontrolom

Rozacea je hronično oboljenje kože koje se ne može potpuno izlečiti, ali izborom adekvatnih terapijskih metoda može se držati pod kontrolom. U periodima pogoršanja, nekada je potrebno primeniti lokalnu antiparazitarnu terapiju jer uzrok pogoršanja može biti povećan rast parazita zvan Demodex Folliculorum na koži. Takođe se primenjuje i sistemska antibiotska terapija radi uspostavljanja ravnoteže ove bolesti. Nega se prilagođava aktuelnom stanju kože.

Neophodno je nanositi minimum SPF 30 tokom izlaganja dnevnoj svetlosti, jer UV zračenje može biti okidač za pogoršanje rozacee.

Danas postoje specijalno formulisani dermokozmetički preparati za kožu sklonu rozacei. Oni sadrže hipoalergene, neiritirajuće sastojke pogodne za negu osetljive kože.

Šminku je takođe neophodno prilagoditi – upotreba mineralnih pudera ima prednost u odnosu na tečne i kompaktne.

Drugi faktori koji mogu uticati na pogoršanje rozacee jesu konzumacija ljute hrane i alkohola, te unos ovih supstanci treba ograničiti.

U hladnijem periodu godine, od oktobra do maja, terapijske mogućnosti za rozaceu su proširene jer se mogu uvesti laserski tretmani lica. Može se tretirati pozadinsko crvenilo, ali i prošireni kapilari na licu, koji nastaju kao posledica upalnih procesa u koži. Tretman pozadinskog crvenila je komforan i moguće je sprovoditi ga tokom cele godine. Ukoliko se tretiraju i kapilari, neophodno je negovati kožu naredih 7 – 10 dana po preporuci lekara, jer su oštećenja kože opsežnija nego kod tretmana samog crvenila. Broj tretmana je individualan i prilagođava se trenutnom stanju kože.