Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je hronično kožno oboljenje koje se javlja na delovima tela bogatim lojnim žlezdama, uključujući skalp, lice, nos, obrve, uši, i druge delove tela. Nastaje usled nepravilnosti u proizvodnji sebuma i reakcije kože na gljivicu Malassezia, koja je prirodni deo mikrobiote kože. Ovaj poremećaj može rezultirati različitim simptomima, razvojem upalnih procesa i potrebom za odgovarajućim tretmanima.

Seboroični dermatitis često započinje u adolescenciji ili ranom odraslom dobu i može trajati tokom celog života. Njegovi tačni uzroci nisu potpuno razjašnjeni, ali genetika, hormonalne promene, stres i imunološki faktori igraju značajnu ulogu u njegovom razvoju.

Simptomi seboroičnog dermatitisa
  1. Perutanje kože: Jedan od najčešćih simptoma je perutanje kože, posebno na skalpu. Ovaj proces može biti praćen pojavom beličastih ljuspica.
  2. Crvenilo i svrab: Zahvaćeni delovi kože postaju crveni, a svrab može biti izražen, izazivajući nelagodnost.
  3. Masna koža: Oštećenje ravnoteže sebuma može uzrokovati pojačanu proizvodnju masnoće, što dovodi do masne kože.
  4. Iritacija na licu: Seboroični dermatitis može se pojaviti i na licu, posebno u nosnim naborima, oko očiju, i na čelu.
  5. Opažena ljuspavost na koži: Na pogođenim područjima može doći do stvaranja opažene ljuspavosti, što dodatno pogoršava estetski izgled.
Razvoj seboroičnog dermatitisa

Razvoj seboroičnog dermatitisa često je povezan sa aktivacijom gljivice Malassezia, koja normalno živi na koži. Kada dođe do nepravilnosti u imunološkom odgovoru ili poremećaja u proizvodnji sebuma, dolazi do prekomernog rasta gljivice, što izaziva upalu i simptome seboroičnog dermatitisa.

Faktori poput stresa, promene vremena, određene vrste hrane i genetska predispozicija mogu izazvati ili pogoršati simptome. U težim slučajevima, seboroični dermatitis može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija.

Lečenje seboroičnog dermatitisa

Lečenje seboreoičnog dermatitisa usmereno je na smanjenje simptoma i kontrolu upalnih procesa. Nekoliko ključnih metoda lečenja:

  1. Šamponi sa antifungalnim sastojcima: Koriste se za tretiranje seboroičnog dermatitisa na skalpu. Sastojci poput  cinka piritiona ili selenijum sulfida mogu pomoći u kontroli rasta gljivice.
  2. Topički kortikosteroidi: Primena blagih do srednje jakih kortikosteroida može ublažiti crvenilo i svrab na zahvaćenim područjima kože.
  3. Antifungalne kreme: Upotreba krema koje sadrže antifungalne supstance, poput klotrimazola ili mikonazola, može pomoći u kontroli rasta gljivice i smanjenju upale.
  4. Redovno čišćenje kože: Održavanje čiste kože uz blage sapune i deterdžente može sprečiti pogoršanje simptoma.
  5. Kontrola stresa: Iako indirektno povezano, smanjenje stresa može imati pozitivan uticaj na smanjenje simptoma seboroičnog dermatitisa.

Važno je napomenuti da je individualni pristup lečenju ključan, te da bi osobe sa simptomima seboroičnog dermatitisa trebale potražiti savet dermatologa kako bi dobile tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman prilagođen njihovim potrebama.