Fibroadenomi dojke

Kako izgleda tkivo dojke? Koja vrsta promene je fibroadenom dojke? Kako se otkriva? Da li je opasan?

Fibroadenomi dojke su benigni tumori koji se često javljaju kod žena u reproduktivnom periodu. Ovi čvorići su obično mekani, pokretni i ne izazivaju bol. Dok su obično bezopasni, važno je pratiti i razumeti ovo stanje.

Uzrok: Tačan uzrok fibroadenoma nije potpuno jasan, ali se povezuje sa hormonskim promenama koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa. Fibroadenomi se često pojavljuju kod žena u reproduktivnom periodu, posebno kod onih mlađih od 30 godina.

Simptomi: Fibroadenomi obično nemaju specifične simptome, ali ih žena može primetiti pri samopregledu dojki ili tokom rutinskog pregleda kod lekara. Mogu se osećati kao mali, čvrsti čvorići koji su pokretni ispod prsta.

Dijagnoza: Dijagnoza fibroadenoma obično uključuje mamografiju, ultrazvuk dojki ili biopsiju. Mamografija može pomoći u identifikaciji karakterističnih promena u tkivu dojke, dok ultrazvuk može pružiti detaljniji prikaz čvorića. Biopsija se može izvršiti kako bi se potvrdila benigna priroda čvorića.

Lečenje: Većina fibroadenoma ne zahteva specifično lečenje jer su obično benigni i ne izazivaju ozbiljne probleme. Lekar može preporučiti redovno praćenje stanja kako bi se osiguralo da nema promena. U nekim slučajevima, kada je potrebno potvrditi dijagnozu ili ukloniti veliki ili bolni čvor, može se izvesti hirurška procedura pod nazivom eksiziona biopsija.

Važnost kontrole: Iako su fibroadenomi obično bezopasni, važno je isključiti mogućnost drugih problema. Redovne kontrole i dijagnostičke procedure koje preporučuje lekar pomažu u održavanju zdravlja dojki i pravovremenom prepoznavanju eventualnih promena.