Trombocitopenija

Šta je trombocitopenija? Koji su simptomi? Kako se leči?

Trombocitopenija je stanje smanjenog broja krvnih pločica (trombocita) čija je osnovna uloga zaustavljanje krvarenja. Ogleda se u razvoju hemoragijskog sindroma, odnosno sklonosti organizma ka krvarenju.

Vrste trombocitopenije

Trombocitopenije se mogu podeliti prema uzroku nastanka na one koje nastaju zbog smanjenog stvaranja trombocita ili povećane razgradnje trombocita. 

Mogu pratiti različita hematološka i imunološka oboljenja, ili se javiti nakon upotrebe nekih lekova ili akutnih infekcija, posebno kod dece. U trudnoći se može uočiti pad trombocita koji se normalizuje vrlo brzo nakon porođaja.

Simptomi trombocitopenije

Bez obzira na uzrok nastanka trombocitopenije simptomi su pojave spontanih krvarenja ili produženih krvarenja nakon povreda ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se javljaju krvarenja u kožu, sluzokože i potkožna tkiva koja se nazivaju purpura, odnosno sitna tačkasta krvarenja u koži (petehije) koje se najčešće viđaju na koži donjih ekstremiteta. Česta su i krvarenja iz nosa ili krvarenje desni, a mogu se ispoljiti i produženim i obilnim menstrualnim krvarenjima kod žena. 

Fizikalnim pregledom se može uočiti i uvećana slezina zbog prekomernog nakupljanja trombocita u njoj.

Postavljanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze pored fizikalnog pregleda i laboratorijskih ispitivanja od izuzetnog je značaja uzimanje detaljnih anamnestičkih podataka koje će nas usmeriti na dopunska ispitivanja radi utvrđivanja uzroka trombocitopenije. 

Za postavljanje dijagnoze imune trombocitopenije potrebno je isključiti sve poznate uzroke trombocitopenije.

Lečenje

Lečenje zavisi kako od težine trombocitopenije, tako i od njenog uzroka. U slučaju imune trombocitopenije prva linija terapije su kortikosteroidi – lekovi koji smanjuju dejstvo imunog odgovora organizma, a kada se trombocitopenija javlja u sklopu neke druge bolesti, veoma je važno lečenje osnovne bolesti. 

Kod izražene trombocitopenije primenjuje se terapija transfuzijama trombocita. Edukacija pacijenata igra značajnu ulogu u tretmanu trombocitopenije, gde je značajno izbegavanje povreda i kontaktnih sportova prilikom kojih može doći do ozbiljnijih povreda, kao i edukacija pacijenata o dejstvu određenih lekova na broj trombocita (acetilsalicilna kiselina, ibuprofen).