Anorgazmija – nemogućnost dostizanja vrhunca

Šta je anorgazmija? Šta je uzrokuje? Kako se leči?

Anorgazmija predstavlja nemogućnost dostizanja orgazma tokom intimnog odnosa. Ovaj problem može da utiče na partnerski odnos, posebno ako duže traje.

Orgazmi su vrlo individualna stvar i mogu biti različiti kako po intenzitetu, tako i samom doživljaju kao i načinu dostizanja – kod nekih žena je potrebna i dodatna stimulacija klitorisa, a kod nekih je dovoljna sama penetracija – to je individualno i nema dobrog ili lošeg stizanja do orgazma. Orgazmi se menjaju sa godinama starosti, stanjem organizma, te kod odredjenih zdravstvenih stanja ili terapija koje se uzimaju.

Simptomi anorgazmije

Orgazam predstavlja intenzivan fizički doživljaj, praćen kontrakcijama mišića karličnog dna. Svaki orgazam je različit, čak i kod iste osobe, čak i tokom istog odnosa, sa istim partnerom i ne treba se brinuti ako nisu uvek isti.

Problem nemogućnosti dostizanja orgazma može biti različit i različito se i manifestovati – od toga da se nikada tokom intimnog odnosa nije došlo do orgazma, ili da se nekad dolazilo, ali više ne, pa do toga da se dolazi ali samo u odredjenim situacijama – odredjenim partnerom, tokom oralnog seksa ili samo tokom masturbacije.

Uzroci anorgazmije

Kao i manifestacije i uzroci mogu biti veoma različiti – fizički (različita stanja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, ginekoloških oboljenja, suvoće vagine…), uzimanje nekih lekova, prekomerna upotreba alkohola ili droga, kao i sam proces starenja, zbog smanjena nivoa estrogena. Vrlo su česti i psihološki uzroci – anksioznost, depresija, stres, strah, osećaj krivice, postojanja loših iskustava u prošlosti poput primoravanja na odnose.

Terapija anorgazmije

Terapija zavisi od uzroka, ali je svakako prvi korak razgovor partnerom te sa lekarom koji tretira od eventualne osnovne bolesti, potom sa psihologom, sa ili bez partnera. Važno je načiniti prvi korak.