Analni svrab

Koji su simtomi? Šta su uzroci svraba? Kako se leči?

Svrab anusa je često stanje i može biti vrlo neprijatno. Predstavlja svrab koji se javlja oko čmara i može biti vrlo uporan i neprijatan, te, ukoliko se nekontrolisano češe ta regija, dovesti do stvaranja rana i nadovezivanja bakterijske infekcije. Može biti praćen crvenilom i osetljivošću analnog regiona, te bolom pri stolici.

Uzroci analnog svraba

Uzroci mogu biti različiti, od dijareje ili nevoljnog odilaženja stolice, preko infekcije, do alergijske reakcije na neki sapun ili maramice kojima se vrši toaleta nakon stolice. 

Infekcije koje mogu biti uzrok obuhvataju parazite, seksualno prenosive infekcije ili gljivične infekcije, a može biti i nadovezana infekcija zbog čestog češanja. 

Nekad svrab može biti uzrok određenog stanja kože, poput psorijaze ili kontaktnog dermatitisa. Stanja koja mogu biti povezana sa analnim svrabom su šećerna bolest, oboljenja štitne žlezde, hemoroidi i analni tumori.

Neophodne analize za postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu konsultacije gastroenterologa,  anamneze i simptoma, kao i digitalnog pregleda. U zavisnosti od toga na koji se uzrok sumnja, moguće je uraditi različite testove, od briseva, preko analiza na gliste, do koprokulture i analiza krvi. U nekim slučajevima se uključuje i dermatolog, a u odredjenom broju slučajeva se uzrok ne otkrije.

Kako se leči?

Terapija se odredjuje nakon definisanja uzroka.