Bolni ciklusi – zašto nastaju i kako ih lečiti

Kako izgledaju i kada nastaju bolni ciklusi? Zašto nastaju bolni ciklusi? Kako se leče bolni ciklusi?

Bolni ciklusi, poznati i kao dismenoreja, česta su pojava kod mnogih žena i mogu značajno ometati svakodnevne aktivnosti. Obično se osećaju bolovi u vidu grčeva u donjem delu trbuha, koji se šire ka leđima i ka nogama a najjači su između drugog i trećeg dana. Iako je ovo stanje često prisutno, uzroci bolnih menstruacija mogu biti različiti i zahtevaju pažljivo istraživanje.

Zašto nastaju bolni ciklusi?

Tokom menstruacije unutrašnjost materice luči hormone – prostaglandine, koji deluju na mišićne ćelije materice da se zgrče i izbace sadržaj materice – to se oseća kao grčevi. Prostaglandini su odgovorni za muku i proliv tokom ciklusa.

Ali uzroci bolnih menstruacija takođe mogu biti:

Polipi ili miomi: Prisustvo polipa ili mioma u materici može izazvati bolne menstruacije. Ovi benigni tumori mogu uzrokovati povećanje menstrualnog krvarenja i grčeve u donjem stomaku tokom ciklusa.

Endometrioza: Endometrioza je medicinsko stanje u kojem tkivo koje oblaže unutrašnjost materice raste izvan nje. Ovo tkivo reaguje na hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, što može rezultirati bolnim menstruacijama, kao i bolom tokom seksualnih odnosa i mokrenja.

Kako se leče bolni ciklusi?

Za početak se može krenuti sa biljnim čajevima i grejanjem donjeg dela trbuha, jogom, vežbanjem, disanjem i akupunkturom.

Ako to ne pomogne, lekar može savetovati ibuprofen, koji smanjuje lučenje prostaglandina, a sa tom terapijom treba početi bar dan pre ciklusa i uzimati ih redovno tokom prva dva do tri dana, na osam sati. Nikako ih ne uzimati na prazan stomak.

Ukoliko ni to ne pomogne, razgovarajte sa ginekologom oko oralne kontracepcije, onda će unutrašnjost materice – endometrijum, biti tanja, pa će prostaglandini imati manje uticaja.

Svakako je potrebno da posetite svog ginekologa, koji će razgovorom i pregledom utvrditi razlog vaših bolnih ciklusa.