Seksualno prenosive bolesti

Šta su seksualno prenosive bolesti (STD)? Kako da se zaštitiš od seksualno prenosivih bolesti?

Seksualno prenosive bolesti su infekcije koje se prenose sa osobe na osobu tokom seksualnog odnosa –  tokom oralnog, vaginalnog ili analnog seksa. Neke od najčešćih seksualno prenosivih bolesti su hlamidija, genitalni herpes, humani papilloma virus, HIV.

Nažalost, više od polovine seksualno prenosivih bolesti se svake godine dijagnostikuje baš kod tinejdžera, zbog nekorišćenja zaštite tokom odnosa.

Nemojte izbegavati korišćenje kondoma tokom odnosa i uvek insistirajte na korišćenju zaštite. Seksualno prenosive bolesti se ne leče lako – neke se ne izleče nikada, te je mnogo lakše zaštiti se.

Kako prepoznati i razlikovati seksualno prenosive bolesti?
Hlamidija

Većina zaraženih nema simptome, ali prenose hladimiju, koja može da smanji mogućnost začeća kasnije u životu. Ako primetite sekret, iz vagine ili penisa, bol ili pečenje tokom mokrenja, bol u donjem delu trbuha, bolne odnose, otoke u testisima, javite se lekaru na kontrolu. Hlamidija se leči se antibioticima.

Herpes

Genitalni i oralni herpes uzrokuje virus koji se prenosi direktnim kontaktom, preko kože, najčešće tokom odnosa. Može se preneti čak i kad nema promena na koži, pa je jako važno uvek imati zaštitu kondomom. Ako primetite svrab, pojavu bolnih mehurića koji pucaju i curi bistra tečnost, odmah se javite lekaru. Za herpes nema leka, ali se mogu uzimati određeni antiviralni lekovi koji mogu da smanje učestalost javljanja.

Humani Papillomavirus (HPV)

HPV je virus koji se prenosi sa osobe na osobu i može da izazove kondilome, karcinom grlića, penisa ili anusa. Ako primetite promene oko vagine, kao male izrasline boje kože ili tamnije, moguće je da su kondilomi i odmah se javite lekaru, da bi se kondilomi uklonili. To je jedina seksualno prenosiva bolest koja se može prevenirati vakcinom i zato je jako važno da se što više devojčica vakciniše!

HIV

HIV je virus koji deluje na imuni sistem i vodi ka razvoju AIDS-a (acquired immunodeficiency syndrome). Može da ide sa mnogo različitih simptoma – od obične prehlade, preko teških infekcija. Ako ste seksualno aktivni, važno je redovno se kontrolisati na postojanje HIV – ako postoji infekcija, od velike je važnosti odmah znati i započeti terapiju!

Kako se zaštititi od seksualno prenosivih bolesti?
  1. Uvek koristite kondom!
  2. Ako primetite da partner ima otvorene rane na koži, nemojte imati odnos.
  3. Izbegavajte oralni i analni seks ako nemate uvid u stanje partnera.

I ako primetite bilo kakve simptome, odmah se javite lekaru.