Čvor štitne žlezde – simptomi i lečenje

Šta je čvor štitne žlezde i kako nastaje? Koje vrste postoje? Koji su siptomi? Kako se ispituje čvor?

Čvor štitne žlezde danas je vrlo učestala pojava, ali srećom više od 95% čvorova štitne žlezde su benigni. Dijagnostikuje se tokom palpatornog ili ultrazvučnog pregleda štitne žlezde. Učestalost ove pojave povećava se sa godinama – do 50. godine javiće se kod većine ljudi.

Simptomi čvora štitne žlezde

Većina čvorova štitne žlezde ne daje nikakve simptome i obično ih otkriju sami pacijenti koji osete „knedlu u grlu“ ili vide da im se izmenio izgled vrata. Ređe, dijagnozu postavi lekar, prilikom rutinskog pregleda štitne žlezde. Vrlo retko, čvor može biti bolan, a još ređe izazivati teškoće pri gutanju.

Međutim, potražite stručnu pomoć ako primetite kod sebe znake i simptome kao što su:

  • nagli gubitak težine ili dobijanje na težini
  • ubrzan ili usporen puls
  • problemi sa spavanjem
  • mišićna slabost
  • nervoza, razdražljivost ili depresivno raspoloženje.
Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Ako primetite čvor, javite se endokrinologu radi pregleda i ultrazvučnog pregleda, kao i dobijanja informacije o potrebnim laboratorijskim pretragama. Nekada se uz postojanje čvora može utvrditi i povećana funkcija štitne žlezde – hipertireoza ili smanjena funkcija – hipotireoza.

Rešenje 

Kada se dijagnostikuje čvor, treba utvrditi da li je benigan, da li pritiska druge strukture vrata i da li je hormonski aktivan, što se radi ultrazvučnim pregledom. Kod velike većine ljudi, svi nalazi biće uredni. Nekada je potrebno da se uradi i punkcija čvora štitne žlezde da se utvrdi priroda njegovog sadržaja. Intervencija se izvodi pod kontrolom ultrazvuka, bezbolna je i kratko traje, a sadržaj promene šalje se na patohistološku pretragu, koja daje definitivni odgovor.