Hašimoto tiroiditis

Koji su simptomi tiroiditisa? Kada se i kod koga najčešće javlja? Šta je potrebno da se postavi dijagnoza?

Hašimoto tiroiditis je stanje u kome imuni sistem organizma napada štitnu žlezdu, koja proizvodi hormone važne za funkcionisanje organizma. Posledica je zapaljenje štitne žlezde (hronični limfocitni tiroiditis) koji može dovesti do smanjenja funkcije štitne žlezde.

Najčešće se javlja kod žena srednje životne dobi, ali se može javiti i u drugim životnim dobima, kao i kod muškaraca i dece.

Simptomi Hašimoto tiroiditisa

Na početku uglavnom nema simptoma, ali kako bolest napreduje, simptomi mogu obuhvatati umor, osećaj stalne hladnoće, zatvor, suvoću kože, naduvenost lica, dobijanje na težini, bolove u mišićima, posebno u ramenima i kukovima, otoke malih zglobova, produžene i obilne menstruacije, depresiju.

Koje analize uraditi za postavljanje dijagnoze?

U cilju postavljanja dijagnoze potrebne su laboratorijske analize, nekada i ultrazvučni pregled štitne žlezde, nakon čega endokrinolog odlučuje da li je potrebna terapija.

Kako se leči Hašimoto?

Hašimoto tiroiditis se leči sintetskim tiroidnim hormon levotiroksinom. Lečenje počinje odmah pošto se postavi dijagnoza, čak i ako je u tom trenutku tiroidna funkcija normalna. Doza tiroksina se određuje prema koncentraciji TSH, pri čemu se izbegava pojava letentnog hipertiroidizma.