Izostanak menstruacije – amenoreja

Šta je amenoreja? Koja se sve ispitivanja vrše u slučaju amenoreje? Kakva je terapija?

Amenoreja predstavlja izostanak menstrualnog ciklusa kod žene u reproduktivnom periodu. Može biti primarna – kada do pojave ciklusa nikada ni ne dođe, ili sekundarna – kada je ciklus postojao, ali je prestao.

Amenoreja je normalna u periodu do pojave prve menstruacije, obično do 16.godine, te u menopauzi, uglavnom posle 50. godine. Fiziološki je izostanak ciklusa i tokom trudnoće, kao i tokom jednog perioda dojenja.

Patološki izostanak ciklusa može da bude posledica poremećaja na nivou hipotalamusa, hipofize i jajnika, kao i rezultat terapije karcinoma. Vrlo česta je tzv. funkcionalna hipotalamusna amenoreja povezana sa stresom, naglom i velikom promenom telesne mase, napornim i preteranim vežbanjem, ili nekom bolešću.

Simptomi amenoreje

Simptom amenore je izostanak mesečnog krvarenja u okviru redovnog menstrualnog ciklusa. Prateći simptomi, u zavisnosti od uzorka, mogu biti glavobolja, umor i malaksalost, lučenje mleka iz dojki, akne, valunzi, suvoća vagine, kao i smanjena želja za seksualnim odnosima.

Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka o izostanku ciklusa koji je do tada postojao. Ispitivanja se započinju isključivanjem trudnoće, utvrđivanjem nivoa beta HCG u krvi, zatim analizom nivoa različitih hormona – polnih i štitne žlezde, ultrazvučnim i ginekološkim pregledom, te (po potrebi) MRI pregledom hipofize.

Terapija za izostanak menstruacije

Terapija zavisi od utvrđenog uzroka, a obuhvata hormonsku terapiju, korekciju telesne mase, optimalnu fizičku aktivnost.