Menopauza – izazov srednjeg odraslog doba

Menopauza je period u razvoju odraslih žena koji je biološki određen, a kulturološki oblikovan.

Menopauza je period u razvoju odraslih žena koji je biološki određen, a kulturološki oblikovan. Posmatra se kao medicinski problem, životna promena, ili kao simbol starenja. Bilo koji od ova tri pogleda na menopauzu ne isključuje činjenicu da ovaj period prate mnoge telesne i emocionalne promene koje su, u manjoj ili većoj meri, svakodnevno izražene kod velikog broja žena u periodu između četrdesete i pedeset i devete godine života. Većina njih malo toga zna o promenama u menopauzi, a još manje o tome šta bi trebalo preduzeti kada se problemi jave.

Psihološke tegobe u menopauzi

Mnoge žene percipiraju menopauzu i srednje doba kao veoma stresno iskustvo. Tokom menopauze javlja se emocionalna labilnost, anksioznost, poremećaj pažnje i koncentracije. Veoma je izražen osećaj usamljenosti i povlačenje u sebe. Javljaju se i neodlučnost, zaboravnost, razdražljivost, strah i depresija. Telesne promene i gubitak ideje o reproduktivnosti kod žena mogu izazvati krizu identiteta i, po prvi put, otvoriti temu o prolaznosti vremena, starosti i smrtnosti. U ovim situacijama korisno je konsultovati psihologa.

U ovoj životnoj fazi dešavaju se i brojne druge važne i psihološki zahtevne promene. Osoba je na vrhuncu karijere, izložena je svakodnevnom stresu i na poslu i kod kuće, a paralelno se dešava još mnogo toga: odlazak dece iz roditeljskog doma, priprema za penziju, manifestovanje bolesti koje nisu vezane za menopauzu, suočavanje sa starenjem…

Telesne promene u menopauzi

Menopauza uzrokuje i različite fizičke promene u telu žene. Evo nekoliko čestih telesnih promena koje se mogu dogoditi tokom menopauze:

  1. Vrućine i znojenje: Žene u menopauzi često imaju valunge, nagle osećaje vrućine koji se obično javljaju na gornjem delu tela, koji mogu biti praćeni obilnim znojenjem.
  2. Promene u vagini i seksualnom životu: Smanjenje proizvodnje estrogena može uzrokovati stanjivanje vaginalnih zidova, smanjenje lubrikacije i elastičnosti, a time i vaginalnu suvoću i bol tokom seksualnih odnosa.
  3. Promene u težini: Mnoge žene u menopauzi primećuju promene u težini, posebno povećanje masnog tkiva u predelu stomaka.
  4. Problemi s mokrenjem: Smanjen nivo estrogena može uzrokovati smanjenje elastičnosti mokraćne cevi, što može dovesti do učestalog mokrenja ili inkontinencije.
  5. Promene na koži i kosi: Smanjenje estrogena može uticati na kožu, uzrokujući suvoću, svrab, a ponekad i akne. Takođe, kosa može postati tanka i krhka.

Svaka od ovih promena otvara brojna pitanja, često narušavajući samopouzdanje osobe i njenu sliku o sebi. Veliki problem je i osećaj bespomoćnosti i nemogućnosti kontrole nastalih simptoma.

Najbolji recept za što bezbolnije suočavanje sa ovim periodom bi bio da razgovarate sa svojim ginekologom o fizičkim manifestacijama menopauze i kako ih ublažiti, a sa psihologom o emocionalnim. Takođe, veoma je važna informisanost i podrška članova porodice, pa budite slobodni da ih i sami informišete o svemu kroz šta prolazite.

I zapamtite – u ovome niste sami, ni usamljeni.