Novorođenačke akne

Kako izgledaju novorođenačke akne? Zbog čega nastaju? Koliko dugo traju? Da li treba lečiti?

Novorođenačke akne se javljaju na koži lica kod oko 20% novorođenčadi, najčešće između 3. i 4. nedelje života, bezopasne su, prolaze same od sebe, i ne ostavljaju nikakve ožiljke.

Kako novorođenačke akne izgledaju?

To su male crvene bubuljice, ponekada sa beličastim završetkom na vrhu i u 99% slučajeva se javljaju samo po licu, najčešće na čelu, obrazima i bradi.

Zbog čega nastaju?

Nije u potpunosti jasno zbog čega nastaju novorođenačke akne –  smatra se da su uzrokovane hormonalnim promenama kod bebe nakon rođenja.

Koliko dugo traju?

Spontano prolaze u roku od mesec dana, ređe za tri-četiri meseca.

Da li su bolne?

Iako promene po koži, posebno ako su raširene, izgledaju bolno, one bebi ne smetaju i nisu bolne.

Da li postoji poseban lek za novorođenačke akne?

Ne postoji nikakva specijalna i posebna terapija koju treba primeniti. Treba imati na umu da razni preparati mogu samo pogoršati stanje ili čak ostaviti nepotrebne ožiljke na nežnoj bebinoj koži.

Šta raditi ako beba ima novorođenačke akne?

Važno je kožu održavati i negovati je. Koža lica treba da je čista, nekoliko puta dnevno treba oprati lice toplom vodom i blagim sapunom za bebe, nakon toga posušiti kožu lica bebe blagim dodirima čistim ubrusom. Akne ne treba istiskivati i pritiskati, kako ne bi došlo do iritacije ili infekcije kože. Izbegavati upotrebu losiona ili ulja. Ako se inficiraju ili koža postane iritirana, javite se pedijaru.

Kada je potrebno da se javimo lekaru?

Ako akne ne nestaju ili nestaju pa nastaju nove, ako se spajaju i šire, uz razvoj otoka, raširenog crvenila, pojavu sekreta, bola na dodir, naročito ako je beba klonula, ima slabiji apetit, povraća ili ima veći problem sa spavanjem (pospanost ili razdražljivost), javite se svom pedijatru kako bi se obavio pregled, isključila infekcija i propisala odgovarajuća terapija, ako je potrebno. Ako su promene drugačije od opisanih javite se lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi.