Alergija nosa i očiju kod dece – uzroci, simptomi i lečenje

Koji su najčešći alergeni kod dece? U kom uzrastu se obično javljaju znaci? Šta su simptomi?

Alergijska kijavica – alergijski rinitis je najčešća alergijska bolest kod dece. Nastaje kao alergijska reakcija sluzokože nosa zbog udisanja alergena. Alergeni se nalaze u vazduhu i udisanjem dolaze na sluzokožu nosa gde kod preosetljive dece dovode do nastanka alegijskog rinitisa. Deca koja imaju ekcem, alergiju na hranu su u povećanom riziku da imaju alergiju disajnih puteva, kao i ako postoji alergija u najužoj porodici.

Najčešći alergeni koji dovode do alegije disajnih puteva su poleni drveća, trave i korova. Ovi alergeni se javljaju u različitom periodima tokom godine – poleni stabala nalaze u vazduhu u proleće, trava tokom leta, korova krajem leta i s jeseni. Neko dete može imati alergiju na više polena, pa alergija može trajati tokom dužeg perioda. Deca koja imaju sezonsku alergiju na odredjene polene imaju simptome u isto vreme svake godine. Ako je dete osetljivo na neki od polena simptomi će se javiti tokom sezone cvetanja odredjenih biljaka.

Deca mogu imati alergijske simptome kada su u kontaktu sa životinjama, kućnim ljubimcima. Alergeni mogu biti dlake mačaka, pasa, konja, zečeva i drugih životinja. Ovi simptomi obično traju nekoliko sati. Kućna prašina sadrži mnogo alergena, grinje, posebno u vlažnim, mračnim prostorijama. Alergija na kućnu prašinu i grinje uzrokuje svakodnevne simptome tokom cele godine.

Alergija nosa i očiju retko počinje pre druge godine, obično počinje u uzrastu od 2. – 5. godine, mada se može javiti u svakom uzrastu deteta. Najveće ispoljavanje alergije nosa je kod dece školskog uzrasta i kod adolescenata. Kod male dece u prvoj godini alergija na hranu može se ispoljiti pojavom alergijskog rinitisa i/ili čestih bronhitisa.

Simptomi alergijske kijavice

Alergijska kijavica se ispoljava svrabom nosa, kijanjem, curenjem bistrog sekreta iz nosa. Istovremeno može postojti i alergija očiju (alergijski konjunktivitis), tada dete ima svrab očiju, suzenje, „vodene oči“, crvenilo i otok očiju. Ako se unese infekcija prljavim rukama zbog stalnog češanja očiju, može doći i do bakterijske upale.

Alergija može biti uzrok stalne zapušenosti nosa, disanja na usta, posebno tokom sna – ako to traje dugo može doći do poremećaja spavanja, pojave podočnjaka, hrkanja u snu, pojave pauza u disanju tokom sna.

Alergija može biti razlog i pojave svraba ušiju, osećaj golicanja i zapušenosti u ušima, kao i hronične nebakterijske upale ušiju, oslabljenog sluha, česte su i infekcije ušiju. Dete čiji sluh je smanjen zbog alergije nosa, kao i bilo kog drugog razloga, može imati poteškoće u razvoju govora.

Šta uraditi ako se posumnja na alergiju nosa i očiju?

Ako dete ima alergiju nosa ili očiju potrebno je da se izbegava svaki kontakt sa spoljnim alergenima što više je to moguće, da se umiva kada udje u kuću, vrši svakodnevnu toaletu nosa slanim rastvorom, očiju sterilnim rastvorom za oči, presvuče po ulasku u kuću, okupa, opere lice, kosu.
Deca koja imaju navedene tegobe treba da se jave pedijatru radi pravovremenog dijagnostikovnja alergije, lečenja i sprečavanja nastanka komplikacija. Ako se na vreme leči i dijagnostikuje alergija nosa i očiju deteta, dete i porodica će uz savete pedijatra i primenu terapije kada treba, obavljati sve aktivnosti neometano, izbeći će se nepotrebna primena antibiotika koji ne deluju na alergiju, deca će neometano pohadjati kolektiv i školu.
Deca koja imaju alergijsku kijavicu i alergijski konjunktivitis mogu imati i česte bronhitise u ranom detinjstvu, dečju astmu, i tada je neophodno da se javite pedijatru pulmologu radi primene odgovarajuće terapije.