Kako da beba najlakše podrigne

Zašto je podrigivanje važno? Kako je držati? Koji su položaji? Koliko često beba treba da podrigne?

Ako je vaša beba nemirna i plačljiva tokom i posle jela, razlog može biti da je uz mleko gutala i vazduh, što je dovelo do neprijatnog osećaja nadutosti. Pokušajte da je postavite u položaj za podrigivanje, da bi se izbacio progutani vazduh.

Zašto je podrigivanje važno?

Dok beba jede, gotovo uvek proguta i malo vazduha uz mleko, što dovodi do neprijatnog osećaja nadutosti i sitosti pre nego što se zaista zasiti mlekom, i zato je podrigivanje važan deo svakog obroka, bilo da je u sredini obroka, pri premeštanju sa jedne na drugu dojku, ili nakon što se obrok završi.

Kako da beba najlakše podrigne?

Pre nego što bebu postavite u položaj za podrigivanje, zaštitite svoju odeću pelenom ili nekom čistom tkaninom koja se lako pere – može se desiti da beba tokom podrigivanja bljucne.
Postoje tri osnovna položaja za podrigivanje – beba se postavi na vaše rame, u krilo ili u sedeći položaj.
Probajte sva tri, da vidite koji vama i bebi najviše odgovara:

  • Na ramenu: postavite bebu na svoje rame, tako da gleda u suprotnom pravcu – jednom rukom je držite za zadnjicu, a drugom pridržavajte leđa. Nežno je tapšite po leđima, više levo. Možete i hodati dok to radite, pokret može dodatno pospešiti izbacivanje vazduha.
  • Na krilu: postavite bebu licem na dole u svoje krilo, tako da joj je lice na jednoj od vaših butina, položeno na obraz, a stomačić na drugoj. Jednom rukom čvrsto pridržavajte bebu, a drugom je nežno tapšite po leđima.
  • Sedeći položaj: postavite bebu u sedeći položaj u svoje krilo, malo je nagnuvši napred. Bebinu glavu i grudni koš čvrsto pridržavajte jednom rukom, dok je drugom rukom nežno tapšete po leđima.

Koliko često beba treba da podrigne? 

Učestalost podrigivanja zavisi od toga kako se beba hrani i kako teče sam proces hranjenja. Ako jede na flašicu, nekad treba da podrigne na svakih 60 do 100 ml, a ako sisa, možete da je stavite da podrigne nakon prve dojke, ili, ako ne jede halapljivo, nakon završetka podoja.

Šta ako beba ne podrigne?

Neke bebe ne gutaju vazduh jer jedu polako i njima nije uvek potrebno da podrignu, dok druge nagutani vazduh više izbace kao gasove. Nije nikakav problem ako ne podrigne posle svakog obroka – ako nakon obroka nije uznemirena, nema grčeve i lepo napreduje, to znači da nema potrebu za podrigivanjem.