Q&A: Nekontrolisano mokrenje – kada se zabrinuti?

Pitanje:

Imam 49 godina i prvi put mi se, pre neki dan, dogodilo da sam nekontrolisano „pustila“ nekoliko kapljica urina u gaćice. Moram priznati da mi je u tom momentu bešika bila puna, i da nisam bila u prilici da odem u toalet. Da li je ovo prvi znak da ću sve češće imati problema sa ovom pojavom? Kako mogu da preveniram inkontinenciju? Na koji način se ona efikasno leči?

Odgovor:

Urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog oticanja mokraće kroz mokraćnu cev. Urinarna inkontinencija se može podeliti na četiri tipa: stres urinarna inkontinencija (nevoljno oticanje urina tokom fizičkih aktivnosti, kašlja, kijanja i smeha), urgentna urinarna inkontinencija (oticanje urina udruženo sa jakim nagonom za mokrenjem), inkontinencija zbog prelivanja (oticanje urina zbog prepunjenosti mokraćne bešike) i funkcionalna urinarna inkontinencija (udružena sa urođenim i fizičkim oštećenjima). 

Vrlo je važno ustanoviti o kom tipu inkontinencije se radi jer su pristupi u lečenju različiti. Zbog toga je potrebno sprovesti dijagnostiku odnosno uraditi urodinamsko ispitivanje, pa onda utvrditi da li se radi o izolovanom akcidentalnom događaju kada je zbog prepunjenosti bešike i povećanja pritiska u njoj urin “pobegao” ili se radi o početku razvoja stres inkontinencije. Ova vrsta inkontinencija nastaje kao posledica slabljenja mišića i vezivnog tkiva unutar karlice. U normalnim okolnostima tokom punjenja bešike urinom postoji regulatorni mehanizam mokraćne cevi kojim svesno i voljno kontrolišemo mokrenje. Kada ovi mehanizmi oslabe , svako povećanje pritiska unutar trbuha može dovesti do nevoljnog oticanja urina. Lečenje ovog problema može biti konzervativno (uvođenjem Kegelovih vežbi, dijeteskim režimom, promenom životnih navika i regulacijom telesne težine) ili hirurškim putem. 

Međutim najsavremeniji  i najbezbedniji način za lečenje stres inkontinencije urina jesu laserski tretman i magnetna stolica. 

Laserski tretman inkontinencije predstavlja neinvazivnu i vrlo efikasnu metodu lečenja uz pomoć erbijumskog lasera. Terapijski efekat lasera se zasniva na delovanju toplote i svetlosti koji zajedno stimulišu skupljanje postojećeg kolagena, stvaranje novog i njegovo remodelovanje što dovodi do zatezanja sluzokože vagine i vezivnog tkiva oko mokraćne cevi. Rezultat ovih promena jeste čvršći i jači zid vagine i tkivo oko mokraćne cevi koji daju potporu mokraćnoj bešici i uretri, te na taj način dovode do prestanka nevoljnog oticanja mokraće. Važno je istaći da je terapijski efekat lasera bolji i potpuniji ako se primeni u ranijoj fazi razvoja inkontinencije. Intervencija traje oko 30 minuta, potpuno je bezbolna i neinvazivna – nema sečenja tkiva, postavljanja šavova niti ugradnje veštačkog materijala i nema potrebe za upotrebom anestezije niti lekova protiv bolova. Komplikacije laserskog tretmana su izuzetno retke i gotovo beznačajne, a oporavak je kratak i potpun.

Magnetni tretman inkontinencije predstavlja neinvazivnu magnetnu stimulaciju mišića visokog intenziteta (high intensity Tesla magnetic stimulation  -HITS™), i omogućava brzo i jednostavno jačanje mišića karličnog dna bez ikakvog napora.

HITS™ tehnologija selektivno deluje na mišiće leđa I karličnog dna, jača ih i time rešava mnoge probleme koji proističu iz slabljenja tog dela.

Tokom terapije se u odeći sedi u udobnoj magnetnoj stolici, u kojoj se u sedištu i naslonu za leđa nalaze ugrađeni magnetni aplikatori koji generišu magnetne impulse. Oni prolaze kroz odeću i kožu do najdubljih mišića, do kojih je inače nemoguće doći – i stimulišu ih, izazivaju njihove kontrakcije, povećavajući snagu mišića. Rezultat je efikasno uklanjanje tegoba – nevoljnog oticanja urina svih vrsta.

Terapija je potpuno neinvazivna, bezbolna i nema nuspojave. 

Važno je reći da kod lečenja stres urinarne inkontinencije nabolje rezultate daje kombinacija laserskog i magnetnog tretmana.