Q&A: Ranica na grliću materice

Pitanje:

Već nekoliko godina unazad imam ranicu na grliću materice – dijagnoza je Erosio et ectropia cervicis uteri N86. Pokušala sam da je lečim raznim vaginaletama i prirodnim preparatima, ali ona je i dalje prisutna. Na poslednjem ginekološkom pregledu doktorica mi je predložila da uradimo „spaljivanje“ ranice. Interesuje me o kakvoj metodi je reč, kako se izvodi i koliko je efikasna i invanzivna? Da li je ovo jedini način da se ranica na grliću ukloni, ili postoje još neke opcije? Šta je razlog njenog nastanka? Da li to „spaljivanje“ može da ima neke posledice pošto planiram potomstvo?

Odgovor:

Promene na grliću koje se zajedničkim imenom nazivaju eritoroplakije – crvene promene, u zavisnosti od uzroka nastanka mogu biti različitog porekla i najčešće se javljaju kao posledica infekcija – u slučaju erozija, odnosno porođaja ili neke intervencije, u slučaju ektropije.

Mogu se uočiti tokom ginekološkog pregleda, uglavnom nemaju nikakve simptome sem ponekad oskudnog krvarenja nakon odnosa ili pojačanog sekreta. U cilju odgovarajuće dijagnostike, potrebno je uraditi bris vaginalnog sekreta, Papanikolau bris, kolposkopiju (pregled grlića posebnim mikroskopom, zbog većeg uveličan). Tokom kolposkopije se koristi i specijalna metoda bojenja (Šilerova jodna proba) kojom možemo dodatno dobiti informacije o stanju grlića.

Na osnovu rezultata ovih pregleda odlučuje se da li postoji potreba za daljom dijagnostikom – eventualno biopsijom, tokom koje se uzima deo tkiva sa nekoliko mesta na grliću i pregleda ga patolog ili tzv. LLETZ LOOP, kojim se skida tanak sloj cele površine grlića, i koji je istovremeno i dijagnostički i terapijski metod – s jedne strane materijal pregleda patohistolog, a s druge se ukalnja tkivo sa problemom.

Ukoliko nisu potrebna dalja ispitivanja i dotadašnja su pokazala da nema patoloških promena niti infekcije, lečenje se sprovodi različitim vrstama vaginaleta. U nekim slučajevim može se uraditi uklanjanje površine sa promenom, ali tek nakon što sva ispitivanja pokažu da je stanje dobro, jer se na taj način tkivo ne može više, nakon što se visokom temperaturom “spali”, pregledati pred mikroskopom. Nijedna od navedenih metoda nema uticaja na kasniju mogućnost začeća i porođaja.