Problemi sa varenjem u trudnoći – najčešća pitanja

Zašto je čest zatvor u trudnoći? Zašto se javljaju šuljevi i kako ih lečiti? Šta kada se javi gorušica?
Od kako sam ostala u drugom stanju, imam problema sa zatvorom. Da li neredovna, tvrda stolica može naškoditi trudnoći i kako da rešim problem zatvora?

Zatvor u trudnoći je rezultat hormonskih promena do kojih dolazi, ali i manjka kretanja i nepravilne ishrane. Osnovno je da se raznovrsno hranite, da jedete mnogo namirnica bogatih vlaknima – cerealija, svežeg voća i povrća, unosite puno tečnosti i više se krećete.
Sam zatvor ne može naškoditi trudnoći, kao ni naprezanje tokom tvrđe stolice, ali može dovesti do razvitka šuljeva, koji su i inače češći u trudnoći, što može da bude dosta neprijatno. Retko se mogu razviti i kontrakcije, zbog velikog naprezanja, što treba svakako da kažete lekaru.
Nemojte na svoju ruku uzimate sredstva za regulaciju stolice, čak ni čajeve koji se za to preporučuju, jer oni mogu da dovedu do naglog izazivanja stolice, što može dovesti do kontrakcija. Takva sredstva – i to samo ona za koja se zna da ne škode trudnoći, i to u umerenim količinama, smete uzimati samo po savetu lekara.

Kako da predupredim šuljeve i šta ako ih ipak dobijem?

Šuljevi – hemoroidi – su česti problemi sa varenjem u trudnoći i tokom porođaja, a javljaju se usled povećane cirkulacije krvi i povećanog pritiska na krvne sudove u karlici. Šuljevi postaju još jače izraženi neposredno nakon porodjaja, zbog napora i guranja tokom samog akta porodjaja, i obično nestanu nekoliko nedelja nakon njega.
Da biste predupredili pojavu šuljeva, regulišite stolicu – jedite pravilno, hranu bogatu vlaknima, pijte puno tečnosti. Stolica treba da bude meka da bi se izbegao napor prilikom pražnjenja.
Ako ipak dobijete šuljeve, da biste smanjili bol i svrab koji može da prati njihovu pojavu mažite ih biljnim mastima za tu namenu i obavezno izbegavajte začinjenu hranu.

Zašto ne mogu ni da pogledam neku hranu koju sam do sada obožavala?

Promene koje vaše telo doživljava zbog uticaja hormona utiču i na vaše čulo ukusa, tako da je moguće da vam neka hrana i piće imaju drugačiji ukus. Nemojte se zbog toga brinuti i jedite ono što vam odgovara.

Vrlo često imam gorušicu. Šta da radim?

Gorušica nije retka u trudnoči, a češća je u kasnijoj trudnoći. Da biste smanjili neprijatan osećaj gorušice, jedite manje porcije, češće – svakih dva do tri sata, sporo. Izbegavajte začinjenu hranu – zaboravite biber, beli luk, luk, pomorandže, limun, grejpfrut.
Pokušajte da izmenite način pripreme hrane – kuvajte na pari umesto na ulju ili masti, a izbegavajte i masnu hranu – duže se zadržava u želucu i time nastaju problemi sa varenjem u trudnoći. Nakon jela sedite ili prošetajte, nemojte leći bar dva sata.