Ukratko: Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja najčešći hormonski poremećaj kod žena reproduktivne dobi. Tačan uzrok nastanka policističnih jajnika nije potpuno poznat, ali se smatra da se javlja u sklopu kompleksnog metaboličkog sindroma oragnizma.

Ovaj sindrom karakteriše, osim cističnih promena na jajniku, i povišen nivo muških polnih hormona (androgena). Kao posledica toga javljaju se neredovni menstrualni ciklusi ili njihov izostanak, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji, pojačana dlakavost, akne, opadanje kose, masna koža i neplodnost. Sindrom je često povezan i sa insulinskom rezistencijom i povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti kasnije tokom života.

Klinička slika može biti raznolika. Kod određenog broja žena postoje ultrazvučno registrovane brojne, sitne ciste na  jajnicima ali ih ne prate ostali simptomi i znaci sindroma policističnih jajnika. U tom slučaju govorimo o jajnicima koji su nalik na policistične.

Da bi se postavila dijagnoza sindroma policistčnih jajnika pored ultrazvučnog pregleda potrebno je uraditi endokrinološku obradu – hormonski status jajnika, nadbubrežne žlezde (kortizol), štitaste žlezde (TSH, T3 i T4), test opterećenja glukozom (OGTT test) sa inuslinemijom. Nakon sprovedene dijagnostike treba razlučiti da li se radi o pravom policističnom sindromu ili samo jajnicima nalik na policistične. U slučaju sindroma policističnih jajnika lečenje se sprovodi konzervativno – kontraceptivim tabletama (ukoliko se ne planira trudnoća) uz higijensko dijetetski režim, fizičku aktivnost, regulisanja telesne težine.  Ukoliko se radi samo o policističnim jajnicima bez pratećih simptoma i znakova sindroma lečenje nije potrebno ali se preporučuju redovni ginekološki pregledi.