Koža lica u menopauzi – popravite i prevenirajte

Mnoge su promene izgleda u menopauzi – sve manje je kolagena i elastičnosti, koža je suvlja, lice i telo se opuštaju, posebno oko linije donje vilice i vrata, obrazi „padaju“, bore postaju vidljivije, naročito oko očiju i iznad gornje usne.

Ne treba očajavati – i ne treba uklanjati tragove mudrosti i prolaska vremea – samo ih ublažavati pravilnom negom. 

Savet 1 – Čišćenje 

Pravilno odaberite losion za čišćenje – ne sme da bude agresivan i nikako ne sme da sadrži alkohol – što blaži to bolji. Poslednjih godina su sve popularnija ulja za čišćenje lica, odnosno čišćenje kože u 2 faze – uljem pa zatim gelom ili penom. To je dobar izbor zato što se SPF (koji je obavezan u prevenciji fotostarenja kože!) može uspešno očistiti samo uljanim čistačem. Drugi razlog je i to što vam ulje neće isušiti kožu, ali pažljivo birajte čistač koji ide nakon ulja.

Savet 2 – Hidratacija

Ovaj savet bi se mogao svesti na – hidratacija, hidratacija, hidratacija – koža je suva i slobodno možete da stavljate teže kreme. Izbegavajte dugotrajno tuširanje toplom vodom i nanosite kremu dok je koža još vlažna. I ne zaboravite da mažete i telo, ne samo lice.

Savet 3 – Zaštita od sunca

Nažalost, šta je uradjeno, uradjeno je – rizik od karcinoma kože i potencijal za razvoj bora zavisi od toga koliko ste se izlagali suncu tokom svojih dvadesetih, tridesetih i četrdestih… Ipak i dalje treba da se štitite – uvek gledajte da krema bude sa zaštitnim faktorom 30 i više. Nanosite je UVEK kad idete napolje – sunce sija i kad ste u gradu, ne samo kada idete na odmor.

Savet 4 – Radite na stvaranju novog kolagena

Bore i opuštanje kože posledica su izlaganju suncu i hormonalnih promena, ali možete raditi na novom kolagenu. Na primer, lasersko zatezanje kože i biorevitalizacija smanjuju vidljivost bora, daju koži efekat sjaja ali i rade na zatezanju kontura stvaranjem novog kolagena.

Savet 5 –  Dopunite volumen i smanjite vidljivost bora

Gubitak volumena utiče da delujete starije i umorno. Nadoknada volumena hijaluronskim filerima baš na onim mestima kojima to treba dovešće do „podizanja“ celog lica i mladjeg izgleda. To nikako ne znači da treba da izgledate „napumpano“, baš suprotno – samo malo je dovoljno da sinete! 

Isto važi i za „brisanje“ bora botoksom – ne treba da izgledate zamrznuto, samo da bore budu pliće i manje vidljive. Uvek o svojim željama razgovarajte sa lekarom – mora znati koji efekat želite.

Savet 6 – Smanjite vidljivost tamnih mrlja

Tamnije mrlje se sve više vide kako vreme protiče, posebno na dekolteu i na šakama. Da biste sprečili nastanak novih fleka, nanosite kremu sa zaštitinim faktotom 30 i više. Vidljivost starih fleka možete smanjiti ciljanim hemijskim pilnizima ili laserkim pilingom. Obavezno je da nakon tretmana hranite kožu adekvatno i naosite zaštitni krem.

Savet 7 – Unoste antioksidanse i hranom

Kako se smanjuje nivo estrogena u krvi, smanjuje se i nivo kolagena, a hrana bogata antioksidansima može ojačati kožu „iznutra“. Unosite što više voća i povrća – kombinujte boje – crveni paradajz i paprika, narandžasta šargarepa i pomorandža, žuti limun i banana, zelena paprika, kivi i jabuka…

Savet 8 – Unosite soju

U soji ima izoflavona, koji delimično deluju kao estrogen – mogu smanjiti efekte koji nastaju u menopauzi, poput istanjenja kože. Smatra se da oko 50 mg izoflavona – dve čaše sojinog mleka dnevno mogu biti od koristi. Ukoliko uzimate suplementaciju baziranu na soji ili drugim izoflavonima, ne zaboravite da idete redovno kod ginekologa, da se prati debljina unutrašnjeg sloja materice, endometrijuma.

Savet 9 – Vežbajte

Ako nikada do sada niste vežbali, počnite – sada je potrebnije nego ikada. Vežbanje ne samo da je neophodno kostima, da bi se smanjio rizik od osteoporoze i preloma, nego i koža bolje izgleda jer dobija više kiseonika i protoka krvi, a pomaže i psihičkom stanju – endorfini koji tako nastaju smanjuju mogućnost depresije i promena raspoloženja.

Savet 10 – Spavajte! 

U menopauzi nesanica može biti veliki problem, ali ako ne možete da spavate noću, nadoknadite to makar posle podne – više spavanja znači svežiji izgled, manje podočnjaka i bolji tonus kože.