Smanjeni libido

Šta je libido? Šta su uzroci pada libida? Kako rešiti ovaj problem?

Libido je – u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja za zadovoljavanjem seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, međusobnih odnosa unutar partnerske veze…

Nagon nije stalan ni kod iste osobe – moguće je da se i kod jedne osobe menja u zavisnosti od starosti, uslova, emotivnog stanja. Kvalitet i stepen libida je različit. Želja za intimnim odnosima može se svesno obuzdati, ali se ne može generisati – može se naterati na odnos, truditi se da to bude redovno, ali ne i da se generiše želja ako je nema. Ako neko oseća da nije zadovoljan i to stanje duže traje može dovesti do hroničnog stresa, frustracija i konačno – narušavanja mentalnog  zdravlja.

Nivo seksualne želje kod muškaraca i žena

Libido kod muškaraca je uglavnom kontinuirano izražen nakon nastupanja puberteta i održava se tokom života, dok kod žena blago pada nakon puberteta i opet se povećava oko 30. godine života. Konstantan je do nastupanja perimenopauze, ali jako zavisi i od uslova života. Nakon porođaja zbog hormona ali i umora može da se smanji, dok je u trudnoći libido vrlo individualan – neke žene imaju izraženu želju, kao rezultat hormonskih promena, dok druge gube želju. Nekad paradoksalno, zbog povećanja nivoa muških hormona – androgena (testosterona), libido se povećava oko 40. godine života, te kod nekih žena postoji povećan libido i nakon 50. godine života. Najjači seksualni nagon je  oko sredine menstrualnog ciklusa, kada je i ovulacija, što je jedan od načina prirode da poveća šansu za začećem.

Uzroci smanjenog libida

Libido može direktno zavisiti od hormonskog statusa. Od početka puberteta libido se postupno povećava, kako raste nivo estrogena kod žena, počinje da raste i progesteron, a i kod muškaraca i kod žena raste testosteron.

Pad hormona u perimenopauzi i menopauzi je period u životu žene kada  funkcionalna iscrpljenost jajnika dovodi do promena na vagini (suvoća, atrofija), što dovodi do bolnih odnosa i izbegavanja odnosa jer su neprijatni. Ovaj problem se može rešiti lokalnom aplikacijom hormona ili laserskom terapijom.

Zastupljenost ovog problema je u direktnoj vezi sa načinom vaspitanja, stanjem u primarnoj porodici, odnosom sa roditeljima, ali sa kulturološkim, moralnim normama i nivoom obrazovanja osobe.

Sem socijalnih i intimnih uzroka, jedan od čestih, objektivnih uzroka je postojanje različitih hroničnih oboljenja – kao posledice samih oboljenja (šećerna bolest ili oboljenja štitne žlezde), ali i lekova koji se koriste u lečenju određenih bolesti –  antidepresiva, lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska, antihistaminika, oralnih kontraceptiva i sintetskih progesterona, kao i hemioterapije. Svi oni mogu da dovedu do smanjenja libida.

Stres je vrlo čest i važan faktor kod smanjenja libida, kako akutni – gubitak posla, smrt drage osobe, bolest, tako i hronični – nezadovoljstvo u braku, na radnom mestu, neslaganje sa članom porodice…

Porođaj i roditeljstvo samo po sebi ne umanjuje libido ali se smanjuje mogućnost  intimnih trenutaka.

Gojaznost  i nezadovoljstvo sopstvenim izgledom, nedostatak  sna, korišćenje alkohola, opojnih droga – sve može biti dodatni problem kod libida.

Terapija smanjenog libida

S obzirom na brojne uzroke i njihovu veoma veliku raznolikost, kao i kompleksnost same želje za intimnim odnosima, rešenje problema je izrazito individualno.

Povećanje fizičke aktivnosti povećava lučenje endorfina – hormona koji podstiče dobro raspoloženje i to može biti prvi korak. Gubitak prekomerne težine dovodi do većeg zadovoljstva sobom, pravilna ishrana, unos minerala gvožđa i cinka, i vitamina C, B2 i E, kao i D i F vitamina. Ne treba  zaboraviti i začine kao što su cimet, karanfilić, korijander, muškatni oraščić, đumbir.

Da bi se videlo da li postoje organski uzroci – hronično oboljenje ili nesklad u radu hormona, potrebno je uraditi ispitivanja od čega se može početi sa određivanjem šećera u krvi, krvne slike, nivoa polnih hormona i hormona štitne žlezde. U perimenopauzi i menopauzi može se primeniti nadoknada hormona – hormonska supstituciona terapija, ili ukoliko postoji suvoća vagine, lokalni gelovi i vaginalete i kremovi sa ili bez hormona.

Najsavremenija terapija rešavanje suvoće vagine i široke vagine, kao posledice porođaja ili starenja, je veoma efikasna terapija laserom i PRP – primena krvne plazme obogaćene trombocitima. Lekovit je učinak sunčevih zraka jer povoljno deluju na metabolizam vitamina D i povećavaju nivo testosterona, koji doprinosi povećanju libida i kod žena i kod muškaraca.

Nema jednog recepta za povećanje sekusalne žene, ali je uvek prvi korak razgovor sa partnerom, istraživanja novih mogućnosti, stvaranje intimne atmosfere i obezbeđivanje vremena za intimu. Ukoliko želite da se ipak posavetujete sa stručnjakom od poverenja, naši ginekolozi i urolozi su vam uvek na raspolaganju.