Izgled stidnih usana – šta je „normalno“?

Veće ili manje, tamnije ili svetlije, opuštene ili zaobljene, naborane ili glatke – stidne usne kod svake žene izgledaju drugačije. Uz toliko varijacija, postoji čitav spektar “idealnog” izgleda spoljašljeg dela ženskog polnog organa. Drugim rečima, odgovor na pitanje “šta je idealno” – individualan je za svaku od nas. Zašto je onda danas toliko žena zabrinuto zbog svog izgleda “tamo dole”?

Mini lekcija iz anatomije

Spoljašnji deo ženskog polnog organa naziva se vulva ili stidnica. Deo koji prvi ugledamo kada se pogledamo u ogledalo jesu velike ili spoljašnje stidne usne. Njihova osnovna funkcija je da štite sve ono što se nalazi unutar njih: male ili unutrašnje stidne usne, klitoris, uretru (mokraćnu cev) i vaginalni otvor. Funkcija malih usna takođe je zaštitna, međutim, novija istraživanja ukazuju na činjenicu da one obiluju nervnim završecima, što ih čini posebno osetljivim tokom polnog odnosa, te se smatra da igraju značajnu ulogu pri postizanju seksualnog zadovoljstva.

U potrazi za savršenstvom

Za razliku od vremena naših majki i baka, kada su žene na ovaj deo svog tela obraćale mnogo manje pažnje, trend depilacije i epilacije doveo je do toga da je nezadovoljstvo izgledom vulve sve učestalija pojava. Na nesreću, žene se porede sa nerealnim uzorima, smatrajući da je idealan izgled onaj koji se viđa u porno filmovima – sa potpuno zatvorenim, simetričnim, glatkim i svetlim spoljašnjim stidnim usnama. U realnosti, to je tip vulve koji se najređe susreće! Ali, hajdemo redom: kako, zapravo, izgledaju normalne stidne usne?

Veličina 

Kod polovine žena male (unutrašnje) stidne usne zapravo su duže od velikih (spoljašnjih) stidnih usana te proviruju iz njih. Ta pojava je potpuno normalna. Osim toga, varira i veličina velikih stidnih usana. One mogu biti masivne, “mesnate” ili mogu biti izdužene, bez volumena, što je pojava koja postaje naglašenija sa starenjem.

Simetrija 

U prirodi je retka savršena simetrija, te tako kod većine žena desna i leva stidna usna nisu sasvim jednake. Simetričan izgled zapravo je izuzetak, a ne pravilo.

Boja

Kod nekih žena stidne usne su nežnoružičaste, dok su kod drugih braonkaste ili u boji šljive. Ponekad su one iste nijanse kao koža na drugim delovima tela, ali često su svetlije ili tamnije (baš kao što se nijansa usana razlikuje od boje kože ostatka lica). Varijacija boje sasvim je normalna.

Britanski umetnik Džejmi Makartni želeo je ukaže na lepotu različitosti uzimajući za svoje delo “The Great Wall of Vagina” otiske vulve preko 400 žena uzrasta 18-76 godina
Svaka treća žena volela bi da promeni izgled svoje vulve

Dakle, odgovor na pitanje šta je normalno – veoma je širok. Nažalost, žene najčešće nemaju uvid u to, jer slike koje se emituju u medijima ne prikazuju telesnu različitost već preferiraju jedan isti telesni tip. Edukacija je od ključnog značaja da pomogne ženama da prihvate sopstveno telo i promene estetske kriterijume po kojima ga vrednuju.

U nedavno sprovedenom istraživanju čak 24% žena izjavilo je da bi se podvrgle nehirurškim tretmanima kako bi promenile ono što im se ne dopada kod izgleda vulve, dok je njih 10% spremno da ide i “pod nož”. Zabrinutost da ovaj deo tela nije dovoljno atraktivan sve je učestalija pojava koja može dovesti i do dismorfofobije – psihičkog poremećaja kojeg karakteriše doživljaj obolele osobe da su delovi njenog tela ružni, odbojni, deformisani. Ovaj način razmišljanja može ozbiljno uticati na kvalitet života, dovodeći i do problema u partnerskim odnosima. S druge strane, kod određenog broja žena postoji fizička neprijatnost koja izaziva objektivne smetnje pri polnim odnosima, ali i generalno u životu, a koja može da se reši isključivo medicinskim putem.

Najčešći uzroci nezadovoljstva

Žene su veoma često zabrinute zbog izgleda unutrašnjih usana, u slučajevima kada one proviruju iz spoljašnjih, iako je to sasvim normalna pojava. Štaviše, usled asimetrije, često samo jedna unutrašnja stidna usna izviruje iz spoljašnjih, što je, takođe, sasvim normalno. Unutrašnje stidne usne obično su dugačke 2 do 5 centimetara, ali je uz mnogobrojne varijacije koje se susreću teško precizno utvrditi “normalnu” veličinu. Zapravo, jedino što je važno jeste da veličina unutrašnjih usana ne stvara fizički bol prilikom polnih odnosa ili i inače u životu. U slučaju fizičke neprijatnosti i bola, rešenje je labioplastika, hirurško odstranjivanje delova tkiva, koje se nikada ne preporučuje samo iz estetskih razloga.

Laser kao rešenje

Ponekad nezadovoljstvo izgledom stidnih usana snažno negativno utiče na kvalitet života, iako ne postoji fizička neprijatnost. Pored već pomenutog nezadovoljstva zbog vidljivosti unutrašnjih stidnih usana, neke od najčešćih primedbi žena odnose se na boju ili na opuštenost spoljašnjih stidnih usana, koja može biti urođena ili do koje može doći sa starenjem. Zahvaljujući tehnološkom razvoju, ovakvi problemi sada mogu da se reše neinvazivnom metodom laserskog zatezanja velikih usana, kojim se deluje na kolagen te kao rezultat one dobijaju čvrstoću, postaju glatke i svetlije. Na taj način, uz intervenciju koja nije bolna, nema nuspojava i komplikacija, rešava se estetski problem, ali se utiče i na samopouzdanje i, generalno, na osećanje zadovoljstva životom, što posledično dovodi do toga da se pacijentkinja i psihološki oseća bolje.