Q&A: Vakcina protiv HPV virusa

Pitanje:

Imam dve kćerkice, od 9 i 12 godina. Razmišljam o vakcini protiv HPV virusa, ali me brine da li su vakcine potpuno bezbedne i da li je potrebno uraditi neke analize pre vakcinacije? Koje su neželjene reakcije? 

Odgovor:

Vakcinacija protiv HPV je važna jer se na ovaj način vrlo efiksano sprečava nastanak karcinoma grlića materice kod devojčica, kao i kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela, koji su izazvani HPV infekcijom kod oba pola. Obzirom da se infekcija HPV najčešće dešava tokom prvih seksualnih odnosa, preporučuje se vakcinacija devojčica pre započinjanja seksualnih aktivnosti, ali ne pre 12. – 13. godine života.

Nisu potrebne prethodne i dodatne analize radi sporovođenja vakcinacije. Neophodno je da osoba u momentu vakcinacije bude zdrava, tačnije da nema aktivnu infekciju niti povišenu telesnu temperaturu. Savremena devetovalentna HPV vakcina ne štiti od svih postojećih sojeva HPV virusa, ali pruža izuzetno efikasnu zaštitu protiv tipova HPV-a koji uzrokuju 90% karcinoma grlića materice (tip 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) i 90% genitalnih kondiloma (tip 6 i 11).

Kao i svaka druga vakcina, HPV vakcina ima neželjena dejstva koja su najčešće prolaznog karaktera – bol, otok i crvenilona mestu aplikacije vakcine, glavobolja, mučnina, bol u ekstremitetima, povišena telesna temperatura, osip (veoma retko). Što se tiče sastava, vakcine se sastoje od čestica sličnih virusu koje se nalaze u omotaču virusa, bez ikakvog genetskog materijala iz samog virusa. Podsećajući na virus, vakcina izaziva imunološki odgovor koji proizvodi zaštitna antitela protiv HPV-a. Kako bi bila što učinkovitija, vakcina takođe sadrži male količine supstanci koje pomažu u boljem imunskom odgovoru organizma (adjuvansi/pojačivači). To su mineralne soli, voda i materijali kao što je aluminijum sulfat – supstance koje se od ranije koriste u vakcinama i kojima smo svakodnevno izloženi kroz vazduh, hranu i kozmetiku (npr. dezodoranse). Vakcinacija protiv HPV virusa smanjuje rizik pojave raka grlića materice, ali ga i ne isključuje. Iako je osoba vakcinisana, veoma je važno da nastaviti redovne ginekološke preglede na godišnjem nivou.