Vanmaterična trudnoća

Kako nastaje vanmaterična trudnoća? Kako se dijagostifikuje?

Vanmaterična trudnoća nastaje kada oplođena jajna ćelija ne dođe do unutrašnjosti materice već se zaustavi van nje – u trbušnoj duplji, na jajniku, u grliću ili, najčešće, u jajovodu. Trudnoća koja se ne nalazi u materici ne može da normalno raste, a kako trudnoća odmiče sve više postoji rizik od komplikacija.

Faktori rizika za razvoj vanmaterične trudnoće su prethodna vanmaterična trudnoća, postojanje seksualno prenosivih bolesti, vantelesna oplodnja, operativni zahvati na jajovodima, pušenje.

Simptomi vanmaterične trudnoće

Kod rane vanmaterične trudnoće simptomi su isti kao kod normalne trudnoće – izostanak menstruacije, osetljive grudi, mučnina, pozitivan test na trudnoću, porast beta HCG u krvi.

Kako trudnoća odmiče, moguće je da se javi oskudno krvarenje, sveže ili tamno, bol u donjem delu abdomena, a ako dodje do prskanja organa u kome se nalazi trudnoća, dolazi do obilnog krvarenja u trbušnu duplju i simptoma krvarenja – malaksalosti, vrtoglavice , bledila i gubitka svesti.
U cilju postavljanja dijagnoze radi se ultrazvučni preled i ustanovi gde se nalazi trudnoća.

Koja je terapija?

Terapija može biti konzervativna, davanjem metrotreksata, ako je trudnoća mala, ili hirurška – uklanjanje vanmaterične trudnoće.